Tgrt Haber

Putin'in doğalgaz için Türkiye formülüne Gazprom da katıldı: Türkiye-AB sınırında ticaret merkezi kurabiliriz

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber TV
12 Ekim 2022 20:35 - Güncelleme : 12 Ekim 2022 20:57
Putin'in doğalgaz için Türkiye formülüne Gazprom da katıldı: Türkiye-AB sınırında ticaret merkezi kurabiliriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "Türkiye’de Avrupa için büyük bir doğalgaz merkezi kurulabilir" diyerek Avrupa’daki enerji krizinin çözümü için Türkiye’yi adres göstermesi ve Rusya Başbakan Yardımcısı Novak’ın "Türk Akım boru hattına ilave hatlar inşa edilmesini düşünüyoruz" açıklamalarının ardından benzer bir açıklama da Rus doğalgaz şirketi Gazprom’dan geldi.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​'den enerji kriziyle ilgili kritik bir açıklama geldi. Ülkesindeki Enerji Haftası Forumu'nda konuşan Putin, "Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez. Rusya, kışın dahil Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır. Top onların sahasında. Türkiye​'de Avrupa​ için büyük bir  doğalgaz merkezi kurulabilir." diyerek Avrupa'da enerji krizinin çözümü için Türkiye'yi adres gösterdi.

Kuzey Akım petrol boru hatlarındaki sabotajların uluslararası bir terörizm olduğunu savunan Rus lider, "Kuzey Akım sabotajlarının ardında Rusya'nın Avrupa'yla ilişkilerini kesmek isteyenler var" dedi.

“TEKNİK OLARAK MÜMKÜN”

Putin’in kritik açıklamalarıyla ilgili Türkiye’den de ilk açıklama geldi. "Tam teşekküllü çalıştırma gerektiriyor. Ancak teknik olarak mümkün" diyen Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Putin'in alternatif rotalardan gaz sevkiyatı konusundaki ifadelerini biz de ilk defa duyduk. Bunu konuşmak için henüz erken" ifadesini kullandı.

Öte yandan Bakan Dönmez, Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller ile bir araya geldi. Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, Dönmez ile Miller’ın Moskova’da düzenlenen “Rus Enerji Haftası" kapsamında bir araya geldikleri belirtildi. Açıklamada, "Rus gazı Türkiye’ye Mavi Akım ve TürkAkım boru hatları üzerinden güvenilir bir şekilde sevk edilmektedir." ifadesi yer aldı.

TÜRK AKIM’A İLAVE HAT DÜŞÜNCESİ

Rus liderin açıklamalarına benzer bir açıklama ise yine üst süzey bir yetkili olan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’tan geldi. Rus Enerji Haftası etkinliğinde konuşan Novak, Türk Akım doğalgaz hattında ilave hatların inşa edilmesinin değerlendirildiğini belirterek "Bu değerlendirilecek seçeneklerden biri. Bu fikrin üzerinde çalışılacak" dedi.

“DOĞALGAZ TİCARET MERKEZİ KURABİLİRİZ”

Üst düzey Rus yetkililerinin ardından Rusya’nın en büyük şirketi ve dünyanın en büyük doğalgaz çıkaran kuruluşu olan Gazprom’dan da benzer bir açıklama geldi. Kuzey Akım boru hatlarındaki onarım çalışmalarının bir yıl sürebileceği belirtilen açıklamada, Gazprom ayrıca Türkiye - AB sınırında bir doğalgaz ticaret merkezi kurabileceklerini aktardı.

Öte yandan Vladimir Putin, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. İki liderin enerji krizini de konuşması bekleniyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber TV

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...