Tgrt Haber

Putin'in gizli saldırı senaryosu! F-35 ve Su-57'leri karşı karşıya getirecek kritik tarih

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
31 Ocak 2024 12:15 - Güncelleme : 31 Ocak 2024 13:48

ABD'nin Avrupa'yı F-35 ve F-16 gibi savaş uçaklarıyla donatması sonrası gözler Vladimir Putin'in saldırı senaryosuna çevrildi, 5. nesil Su-57 savaş uçağı detayı dikkat çekti.

 Derleyen: Murat Makas / Görsel: Berkay Alptekin 

ABD, Türkiye’ye F-16 satışında kapıları açarken Yunanistan’a F-35 satışını onayladı. ABD, Yunanistan’a savaş uçağı ve ekipmanlarının satışı konusunda kongreye resmi bildirimde bulundu. Yunanistan dahilinde Çekya, Ukrayna gibi ülkeler de savaş uçağı alacak. Çekya Savunma Bakanı Jana Vernochova, ABD'nin Prag Büyükelçisi Bijan Sabet ile 24 adet F-35 savaş uçağını satın almak için anlaşma imzaladı.

F-16 VE F-35'LER AVRUPA'DA ÇOĞALIYOR

2023 yılında Washington yönetimi Kiev'e F-16 savaş uçakları verilmesine izin verdi. Ukrayna lideri Zelenski, kararı 'tarihi' diye tanımlarken Rusya ABD’nin tutumuna tepki gösterdi. Bazı NATO üyeleri de Ukrayna’ya savaş uçağı vermenin savaşı büyüteceğinden ve Rusya’yla doğrudan çatışma riskini artıracağından kaygılıydı. Son zamanlarda ABD’nin Avrupa ülkelerini F-16 ve F-35 savaş uçaklarıyla donatma adımına Rusya’nın nasıl tepki vereceği merak ediliyor. Geçen sene Rusya, Polonya ve Slovakya’nın Ukrayna’ya göndereceği savaş uçaklarını yok edeceklerini açıklamış ve NATO’yu nükleer silahlarla tehdit etmişti.

Putin'in gizli saldırı senaryosu! F-35 ve Su-57'leri karşı karşıya getirecek kritik tarih

AVRUPA'YA SALDIRI PLANI

ABD ve Rusya arasında zaman zaman tansiyon yükseliyor. ABD, Avrupa’yı F-35’lerle donatırken Rusya nasıl bir hamle yapabilir? Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avrupa'ya saldırı senaryoları sızmıştı.

Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, Avrupa'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO müttefiki ülkelere bu yıl yapması ihtimal saldırılara karşı hamle planını yayınladı. 

Gelecek aylarda gerçekleşebilecek olası saldırı senaryolarını mercek altına alan gazete senaryoları şu şekilde sıraladı:

Putin'in gizli saldırı senaryosu! F-35 ve Su-57'leri karşı karşıya getirecek kritik tarih

KRİTİK TARİH

En kötü senaryonun Rusya'nın ABD'de Kasım ayında yapılacak seçimden sonra oluşacak geçiş sürecini fırsat bilerek sınırda çatışmalar amaçlayacağı belirtildi. Bild gazetesinin haberinde Ocak 2025'te Rusya'nın haksız bir şekilde NATO'nun Putin'i devirmeye çalıştığı suçlamasını ortaya atacak ve bu gerekçeyi göstererek Mart 2025'te askerlerini bölgeye gönderebilecek.

NATO İLE OLASI SAVAŞ

Bild'in haberindeki senaryoda yaklaşık 30 bin Alman askerinin savunmaya geçeceği ve yaklaşık 70 bin Rus askerinin de Belarus'ta konumlanacağı kaydedildi. Belgelere göre Mayıs 2025'te NATO ile Rusya'nın savaşa girebileceği de belirtilmişti.

Putin'in gizli saldırı senaryosu! F-35 ve Su-57'leri karşı karşıya getirecek kritik tarih

SU-57'LER ÖN PLANDA

Avrupa’nın F-35 savaş uçaklarını envanterinde çoğaltması sonrası gözler Rus Hava Kuvvetleri’ne çevrildi. Özellikle Rusya’nın havada ABD’nin F-35 savaş uçaklarına karşı 5. nesil savaş uçağı olarak geliştirilen Su-57’leri kullanacağı tahmin ediliyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan detaya göre F-35 ve Su-57 arasındaki farklar:

Putin'in gizli saldırı senaryosu! F-35 ve Su-57'leri karşı karşıya getirecek kritik tarih

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...