Putin'in Ukrayna kararına halktan destek
Rusya'nın başkenti Moskova'da, sokaktaki halk büyük ölçüde Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna politikasına destek veriyor.
Rusya'nın, Ukrayna'da yaşayan vatandaşlarını "korumak için" orduyu görevlendirmeyi gündeme getirmesi dünya kamuoyunda büyük infial oluştururken, Moskova'da sokaktaki halk büyük ölçüde Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna politikasına destek veriyor. Başkent Moskova'da halkın büyük çoğunluğu Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna'da durum normale dönene kadar görev yapmasına izin veren kararını destekliyor. AA muhabirine konuşan Moskovalılar, Rusya'nın Kırım halkına yardım etmek zorunda olduğu görüşünü paylaşarak, Ukrayna'da Rusça konuşan halkın güvenliğinin sağlanması için gerekirse ordunun görev yapmasının "normal" olduğunu dile getiriyor. Moskovalılar, Rusya'nın, Ukrayna'nın politik egemenliğine zarar verdiği düşüncesine katılmazken, Batı'dan gelen tepkilerin aşırı olduğunu öne sürüyor.
"Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna'da durum normale dönene kadar görev yapmasına izin veren kararını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna cevap veren Andrey Viktoroviç isimli emekli, "Bu kararı tüm kalbimle destekliyorum. Kırım halkına yardım etmek Rusların boynunun borcu. Aşırıcıların yaptıkları ortada. Biz Ukraynalılarla bir millet sayılırız, bir halk ve bir devlet olmamız lazım. Bu sürecin krizin tüm tarafları için barışla son bulmasını umut ediyorum" dedi. Marina İvanovna isimli genç kız, Federasyon Konseyi'nin kararını desteklediğini ifade ederek, "Ukrayna'da yaşanan durumu terör olarak adlandırabiliriz ve bu şartlarda Rusça konuşan halk da zarar görüyor. Özellikle Kırım halkı Rusya'nın desteğini kendisi istedi" ifadesini kullandı. Kseniya, İrina ve Katya isimli üç arkadaş da Putin'in kararını desteklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti. "Kırım halkı, Rusya'dan yardım istedi. AB ve NATO'nun neden bu kadar itiraz ettiğini anlayamıyoruz. Rusya kendi vatandaşlarını korumak istiyor ve kanunlara aykırı bir şey yapmıyor. BM, Ukrayna'nın politik egemenliğine zarar verdiğimizi düşünüyor, Obama da bunu sürekli yapıyor. Rusça konuşan halkın güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemler alınıyor, Batı neden buna bu kadar şaşırıyor anlamıyoruz." Vyaçislav ise Rusya'nın böyle bir hakka sahip olduğunu öne sürerek, "Rusya'nın kendi vatandaşlarını koruması kurallara aykırı değil. Eğer şartlar bu noktaya gelirse Rusya vatandaşlarını korumalı" diye konuştu.
Nikita ve Yulia isimli çift, "Rusya, Kırım'daki vatandaşlarını korumalı, eğer gerekirse bunun için ordu da görev yapmalı" değerlendirmesinde bulundu. Vasiliy ve Viktor isimli kişiler ise Rus ordusunun henüz Ukrayna'ya gönderilmediğinin altını çizerek, "Ancak gerekirse askerimiz orada görev yapar. Kriz halen politik yollardan çözülebilir ama şartlar o noktaya gelirse halkın korunması için gereken yapılır" görüşünü paylaştı. Anna da "Ukrayna'da çok sayıda Rus yaşıyor, eğer onlar için hayati tehlike oluşursa bu seçeneği desteklerim" yorumunda bulundu. Askeri seçeneğin çözüm olmayacağını düşünenler de var. Görüş bildiren halkın büyük çoğunluğu Parlamento'nun, kararını desteklerken, askeri seçeneğin çözüm olamayacağı görüşünde olanlar da var. Lena, "Ukrayna'da çok fazla tanıdığım var. Onlar televizyonlarda gösterilenlerden daha farklı şeyler anlatıyorlar. Ukrayna'da asker sayısını artırmak iyi sonuçlar getirmeyecektir" görüşünü dile getirdi. Natalya ise "Bence kötü bir karar. Orduyu oraya göndermek en son seçenek olmalı" değerlendirmesinde bulundu.
İki emekli kadın ise Rus halkının dünyanın neresinde olursa olsun korunması gerektiğini ancak bunun için bütçeden ek ödeme yapılmasının gereksiz olduğu söyledi. Alyona isimli genç, bu kararın çift taraflı değerlendirilmesi gerektiğini ve hem iyi hem de kötü yanları olduğunu ifade etti.