Tgrt Haber

PYD'nin çirkin oyunu! Suriye'de federasyon ilan etti

17 Mart 2016 14:10
PYD'nin çirkin oyunu! Suriye'de federasyon ilan etti

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Suriye'nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde federasyon ilan ettiğini duyurdu.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, PYD, Haseke'nin  kuzeydoğusundaki Rümeylan ilçesinde düzenlediği 2 günlük toplantının sonunda  Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etti. Toplantıya örgütün kontrolündeki  Afrin, Kobani (Ayn el-Arab) ve Haseke "kanton"larından yaklaşık 150 kişilik  delegasyon katıldı. "Demokratik Suriye Konseyi"ne dahil oluşumlar federasyon  ilanına imza attı.
Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) ile  hareket eden Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise  PYD'nin dayattığı "kanton"  sistemini kabul etmedikleri için toplantıya katılmadı.
Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada  federasyon ilanına karşı çıkarak bunun Suriye'nin toprak bütünlüğüne zarar  vereceğini belirtti.
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamada şu ifadelere  yer verildi:
"Hangi başlık altında olursa olsun Rümeylan'da toplananlar da dahil  olmak üzere Suriye'nin toprak bütünlüğüne zarar vermek isteyen her bir tarafı  uyarıyoruz. Federasyon, Suriye toprağının birliğine zarar verir. Anayasaya ve  uluslararası hukuka aykırıdır."
Arap ve Türkmen Aşiretleri Birliği de bugün yaptığı yazılı açıklamada,  Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir federasyonu kabul etmelerinin mümkün olmadığını  bildirmişti.
Açıklamada, "PYD, sözde Suriye halkına dost ülkelerin de desteğini  alarak federasyon ilan edip bölücülük projelerini gerçekleştirmek istemektedir.  Suriye devletinin yönetim biçimine ve anayasa düzenine bir grup terörist ve  karanlık güçler değil, halk karar verecektir. Kuzey Suriye halkının büyük  çoğunluğunu temsil eden birliğimiz, ülkemizin bölünmesine ve bölmek isteyenlere  tüm gücümüzle karşı çıkacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, dünkü basın toplantısında  Suriye’de hiçbir özerk ya da yarı özerk bölgeyi tanımayacaklarının altını  çizmişti.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi  Ezzeldin Remzi de konuya ilişkin "BM'nin bu konudaki pozisyonu net. Konuştuğumuz  bütün Suriyeliler toprak bütünlüğünün önemini vurguluyor. Suriye'nin gelecekteki  yapısına Suriyelilerin kendisi karar verecek" ifadelerini kullanmıştı.
PYD, 10 Aralık 2015'te Haseke ilinin El-Malikiyye beldesinde  düzenlediği toplantıda, kendine yakın bazı küçük gruplarla "Demokratik Suriye  Konseyi" ismini verdikleri yerel meclis kurma kararı almıştı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...