Rasmussen'den Rusya'ya sert eleştiri
Rasmussen, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri girişimlerinin Soğuk Savaş’tan sonra Avrupa’nın güvenlik ve istikrarına yönelik tehdit olduğunu söyledi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri girişimlerinin uluslararası yükümlülüklerin apaçık ihlali olduğunu belirterek, “Bu, Avrupa-Atlantik toplumu, NATO ve tüm, özgür ve barış içindeki bir Avrupa’ya taahhüdü bulunan diğerleri için bir uyarı işaretidir” dedi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, temaslarda bulunduğu ABD'nin başkenti Washington’da düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuştu. Rasmussen, bir ay öncesine göre şu anda farklı bir dünyada yaşadıklarını belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’daki askeri saldırganlığı, uluslararası yükümlülüklerin apaçık ihlali ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saldırıdır. Silah tehdidi altında sözde bir referandum ile Kırım’ın ilhakı, hukuka ve yasalara aykırıdır. Bu, Avrupa-Atlantik toplumu, NATO ve tüm, özgür ve barış içindeki bir Avrupa’ya taahhüdü bulunan diğerleri için bir uyarı işaretidir” diye konuştu.
Avrupa’da geçmiş yıllarda birçok krizin yaşandığını, 1990’larda Balkanlar ve 2008’de Gürcistan örneklerini hatırlatan Rasmussen, “Ancak bu, Soğuk Savaş’ın bitiminden sonra Avrupa’nın güvenlik ve istikrarına yönelik en ağır tehdit” ifadesini kullandı. Rasmussen, krizin sadece Ukrayna ile ilgili olmadığına işaret ederek, “Bu 21. yüzyılın revizyonizmi olarak tanımlanabilir: Zamanı geriye çevirme, haritalarda yeni ayrıştırıcı çizgiler çizme, pazarları tekelleştirme, uluslararası kuralları yeniden yazma ve sorunları çözmek için on yıllardır inşa ettiğimiz uluslararası mekanizmalar yerine güç kullanma teşebbüsleri. Biz bu tip davranışların tarihe gömüldüğünü düşünüyorduk ama geri döndü. Bu tehlikeli bir durum” açıklamasında bulundu. Rusya’nın Ukrayna ile ilgili yaptığı anlaşmalara sırtını dönerek, uluslararası bir aktör olarak kendisinin güvenirliliği ve kredibilitesi konusunda soru işaretleri oluşturduğunu belirten Ramussen, Rusya’nın uluslararası taahhütlerini onurlandırması, Ukrayna’ya karşı tüm askeri faaliyetlerini durdurması, barışçıl çözüm yolları araması gerektiğini kaydetti. Rasmussen, Rusya'nın artan biçimde kendisinin uluslararası alanda yalnızlaşması yönünde tercihte bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Küresel tacizlere karşı durmanın çabuk ve kolay bir yolu yok. Çünkü bizim demokrasilerimiz, karar vermeden önce seçenekleri düşünme, tartışma ve müzakere etme üzerine kurulu. Çünkü biz şeffaflığa değer veriyoruz ve seçimlerimizde şeffaflığı arıyoruz. Çünkü bizim için güç kullanımı birinci değil, en son çözümdür. Avrupa ve Amerika için bu zorluklara yanıt vermenin tek yolu, bu konuda birlikte hareket etmektir. Krizin başından bu yana yaptığımız da bu. NATO’nun açık pozisyonu, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesini kınama, Kiev’deki hükümeti sağlam bir biçimde destekleme ve Putin’in tansiyonu arttırmaya yönelik kararlarının sonuçları olacağını belirtmek üzerine kurulu.”
Ramussen, NATO'nun Rusya ile olan işbirliğine kimsenin yüz çevirmesini istemediğini, ancak bu işbirliğini inşa eden prensiplerin Rusya tarafından görmezden gelinmesine de kimsenin katlanamayacağına vurgu yaptı. Rasmussen, işlerin hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyeceğinin altını çizdi. Rasmussen, NATO’nun, Avrupa-Atlantik bölgesinde her krizin çözümü anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Ama NATO’nun her çözümün bir parçası olduğuna inanıyorum” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ve Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa ile bir araya geldiğini hatırlatan Rasmussen, kendilerinin bir takım istekleri olduğunun, bu isteklerin de nisan başında Brüksel’de yapılacak NATO’nun dışişleri bakanları düzeyindeki toplantısında ele alınacağının bilgisini verdi. Ramussen, “Ukrayna’ya yönelik yardımlarımızı hızlandırmamız gerektiğine katılıyorum” dedi. Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından Ukrayna'nın göreceği zarar hesaplanacak Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK), Rusya ile vize uygulamasının başlatılması, ülkede ABD ve İngiltere silahlı kuvvetleriyle ortak askeri tatbikat yapılması ve Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından Ukrayna'nın göreceği zararın hesaplanmasını kararlaştırdı.
MGSK Sekreteri Andrey Parubiy, ülkedeki durum, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının doğuracağı sonuçlar ve Rusya ile ilişkiler meselelerinin ele alındığı MGSK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, MGSK'nın Rusya ile vize uygulamasının başlatılması konusunda karar aldığını kaydederken, Dışişleri Bakanlığı'nı Rusya ile vize uygulamasına geçilmesi sürecinin başlatılması konusunda görevlendirdiğini belirtti.
Parubiy, ayrıca ülkesinin ABD ve İngiltere ile kendi topraklarında askeri tatbikat düzenlemeyi planladığını ifade ederek, Ukrayna'nın güvenliğinin garantörleri olan partner ülkeler ve Ukrayna ordusu tarafından ortak askeri eğitim tatbikatlarının yapılmasına ilişkin plan ve ilgili ülkelere de bununla ilgili gönderilecek bildirilerin hazırlandığını, şu anda ortak askeri tatbikatın teknik detaylarının gözden geçirildiğini ifade etti.
Parubiy, MGSK'nın, Bakanlar Kurulunu, Kırım topraklarının askerden arındırılmış bölge olarak belirlenmesi ve Rus askerlerinin en kısa zamanda Kırım topraklarını terk etmesine yönelik gereken tedbirleri alma konusunda BM'ye en kısa zamanda teklifte bulunmakla görevlendirdiğini dile getirerek, Bakanlar Kurulunun ayrıca işgal edilen Kırım topraklarından çıkarak Ukrayna'nın diğer bölgelerine konuşlandırılacak askeri birliklere gereken koşulların sağlanması konusunda görevlendirildiğini vurguladı.
Parubiy, ayrıca Kırım'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarının yerleştirilmesi konusunda da gereken tedbirleri almakla görevlendirildiğini, bu çerçevede şu anda 25 bin kişi için gereken yerlerin hazırlandığını belirtti. MGSK'nın Ukrayna'nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyeliğinden çıkmasına ilişkin prosedürü başlatmaya karar verdiğini kaydeden Parubiy, ülkenin BDT Dönem Başkanlığını bırakmasının yanı sıra BDT üyeliğinden çıkmaya yönelik sürecin de başlatılması konusunda karar aldığını ifade etti. Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım'da rehin alınan ve aralarında Ukrayna Deniz Donanması Komutanı Amiral Sergey Gayduk'un da bulunduğu Ukrayna askerler ile tutuklanan sivillerin acilen serbest bırakılmasını ve Ukraynalılara karşı provokasyon eylemlerini durdurmasını talep ederken, aksi halde, teknik ve teknolojik karakterdeki tedbirler de dahil gereken tedbirlerin alınacağını ifade etti. Bu arada, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, yayımladığı kararname ile Başbakan Arseniy Yatsenyuk'u, ülkesinin Avrupa Birliği ile Partnerlik Anlaşması'nın siyasi kısmını imzalama konusunda görevlendirdi.