Tgrt Haber

ABD medyasından çarpıcı idida: İngiltere Sisi darbesini fonladı Reuters aracı oldu

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
10 Temmuz 2023 13:10 - Güncelleme : 10 Temmuz 2023 13:41
ABD medyasından çarpıcı idida: İngiltere Sisi darbesini fonladı Reuters aracı oldu

ABD medyası, İngiliz haber ajansı Reuters’ın, Mısır’ın demokratik yollarla seçilen ilk lideri Muhammed Mursi’yi devirmek isteyen İngiltere Dışişleri Bakanlığı ile yakından çalıştığını öne sürdü.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Mısır’da ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk lideri Muhammed Mursi'nin devrilmesi amacıyla yayın yapan Aswat Masriya isimli medya kuruluşunu, İngiliz medya devi Reuters’ın, vakfı üzerinden finanse ettiği iddia edildi.

İŞKENCE VE İSTİSMARLAR

ABD menşeli The Grayzone’da yer alan haberde, 2017'de yayın hayatına son veren Aswat Masriya'nın, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesine giden süreçte ve darbeyle iktidarı alan Abdülfettah El Sisi’nin iktidarının bir kısmında yanlı haberler yaparak yerel ve uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirdiği belirtildi.

Haberde, “Darbeden bu yana geçen on yılda Sisi hükümeti, onun yönetimine karşı muhalefeti sistematik olarak ezdi. Siyasi partiler ve eleştirel medya toplu olarak yasaklandı, aktivistler, gazeteciler ve sivil toplum aktörleri rahatsız edildi, ortadan kayboldu, işkence gördü ve hapse atıldı ve hapishaneler cinsel şiddet ve diğer korkunç istismarların yuvasına dönüştü” ifadelerine yer verildi.

2 MİLYON STERLİN VERDİLER

Batı'nın Müslüman Kardeşler'in galip gelip bağımsız bir yol izlemesi konusunda açıkça endişeli olduklarını, özellikle de Mısır​'ın emperyal gücü ve yatırımcısı İngiltere'nin bu konudaü başı çektiği belirtildi. Grayzone’a göre, Thomson Reuters​ küresel haber holdinginin "hayırsever" kolu olan Thomson Reuters Vakfı (TRV), görünüşte bağımsız bir medya kuruluşu olan Aswat Masriya'yı kurdu. Haber sitesi, tamamen İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edildi. Bu girişime Londra tarafından 2 milyon sterlin sağlandı.

The Grayzone tarafından öne sürülen iddialarda şu ifadeler yer aldı: “Londra'nın Aswat Masriya'yı başlatma gerekçesi açıktı. Yerel bir haber platformu oluşturmak, Mısır'da hem yurt içinde hem de yurt dışında olaylar ortaya çıktıkça Dışişleri Bakanlığı'na yüksek derecede yerinde anlatı kontrolü sağladı. İngiliz istihbaratı, Reuters da dahil olmak üzere bu kesin amaç için denizaşırı haber kuruluşlarını finanse etme konusunda uzun bir kayıt oluşturdu."

İddiaya göre, darbenin ardından sızan kayıtlar, daha sonra isyanın bir başka eski İngiliz menşeli ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edildiğini ortaya çıkardı.

5 BİN YIL SONRA GELEN DEMOKRASİ KISA SÜRDÜ

3 Temmuz 2013'te Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi, Kahire’de iktidarı şiddet yoluyla ele geçirerek ülkenin 5 bin yıllık tarihinde demokratik yollarla seçilmiş ilk lider olan Muhammed Mursi’yi görevinden uzaklaştırmıştı. Ülkeyi 30 yıldır baskı rejimiyle ve Batı’nın da desteğiyle yöneten Hüsnü Mübarek’ten seçimler yoluyla iktidarı alan Muhammed Mursi iktidarda olduğu süre boyunca uygulanan demokratik düzenlemeler, Sisi’nin yaptığı darbe sonrasında hızlıca tersine çevrilmişti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...