Rum Kesimi'nden, Türkiye'nin yetki alanındaki parselde 85 milyar metreküplük gaz keşfi
Güney Kıbrıs Rum Kesimi, adanın yaklaşık 160 kilometre güneybatı kısmında 85 milyar metreküplük bir doğalgaz yatağı keşfi gerçekleştirdiklerini duyurdu. Rum yönetiminin Türkiye'nin uyarılarına rağmen kendi yetki alanı dışına çıkarak gasbettiği sözde 6'ncı parselde bulduğu gaz sahasının 3,5 trilyon metreküp gaz potansiyeli olduğu aktarılırken 'Doğu Akdeniz'de yeni bir gerginlik çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) hükümeti tarafından yaptığı açıklamaya göre, Kıbrıs'ın 160 kilometre güneybatısında yeni bir doğalgaz yatağı keşfedildi. Türkiye’nin tüm uyarı ve girişimlerine rağmen Türkiye’nin deniz yetki alanını gasbederek parsellediği sahada, İtalyan petrol ve doğal gaz şirketi Eni ile Fransız TotalEnergies'in oluşturduğu konsorsiyumun gerçekleştirdiği sondaj çalışmalarında bulunan rezervin yaklaşık 85 milyar metreküp olduğu duyuruldu. Sözde Zeus-1 adı verilen gaz sahasındaki potansiyelin ise 3,5 trilyon metreküp olduğu aktarıldı.
Yunan Kathimerini gazetesinin haberinde, keşfin Zeus-1 hedefinde gerçekleştiğini ve bu hedefin Güney Kıbrıs'ın ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'nin (MEB) 6'ncı parselinde yer aldığını yazdı. Haberde 22 Ağustos'ta yine 6'ncı parselde bulunan doğalgaz yatağı hatırlatılırken bunun daha bir saha olduğu belirtildi. Bir önceki keşifte bulunan doğalgaz rezervinin hacmi tahminen 70 milyar metreküp olarak açıklanmıştı.
TÜRK DEGS'TEN AÇIKLAMA
Konuya ilişkin Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın Başkanı olduğu Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "GKRY, 21.12.2022 tarihinde ENI ve TOTAL firmalarıyla Türkiye'nin de deniz yetki alanını gasp ettiği sözde 6. parselde yeni gaz rezervi keşfettiklerini duyurdu. Sözde Zeus-1 ismini verdikleri gaz sahasında 3,5 trilyon metreküp gaz potansiyeli olduğu aktarılıyor" ifadelerine yer verildi.
https://twitter.com/turkdegs/status/1605556828468924417
MEB'DE 13 PARSEL BULUNUYOR
Güney Kıbrıs, Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni 13 ayrı parsele ayırıyor. Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliğin iki boyutu bulunuyor. Birincisi Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) doğal gaz ve petrol arama ruhsatı verdiği alanlar. Bu alanlar A, B, C, D, E, F ve G bölgeleri olarak işaretleniyor. Rum tarafının 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralarıyla işaretlediği bölge, Türk tarafının E, F, G bölgeleriyle kesişiyor.
6'NCI PARSEL TÜRKİYE KITA SAHANLIĞI İLE KESİŞİYOR
Diğer gerilim noktası Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı. Bu mutabakata göre Güney Kıbrıs'ın 6'ncı parseli, Türkiye'nin kıta sahanlığı ile kesişiyor. Türkiye, Birleşmiş Milletler'e gönderdiği 12 Nisan 2017 tarihli bir belgede Güney Kıbrıs'ın 6'ncı parselde hidrokarbon arama ve çıkarma izni vermesini "provokatif eylemler" olarak nitelemiş, "kendi kıta sahanlığında yabancı şirketlerin izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetleri yürütmesine müsaade etmeyeceğini" belirtmişti.