Tgrt Haber

Rus güçleri kendi askerlerine ateş açtı! O anlar drone kamerasına yansıdı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Independent
14 Haziran 2023 12:09 - Güncelleme : 14 Haziran 2023 15:19

Ukrayna medyası, Rus güçlerinin kendi askerlerine ateş açtığını iddia etti. Ukrayna merkezli haber ajansı UNIAN, Telegram'da yayımladığı video ile iddianın doğru olduğunu öne sürdü.

Rusya​'nın işgal girişimi altındaki Ukrayna​'da Rus askerlerinin akrabalarına ya da yakınlarına kayıplarını bulmaları için yardımcı olma amaçlı kurulan bir Telegram​ kanalından skandal görüntüler çıktı. İşi Svoiki Telegram kanalı'nda Ukrayna medyası tarafından yayımlanan bir videoda, 3 Rus askerinin geri çekilen 7 Rus askerini karşıladığı, geri çekilen askerlerin silahlarını bıraktıkları ve miğferleri attıkları anlar yer alıyor. 

14 saniyelik drone görüntüsünde silah arkadaşlarına müdahalede bulunan 3 Rus askerinin önce havaya ardından da geri çekilen iki askerin bulunduğu yöne doğru ateş açtığı görülüyor. Silahsız askerlerin ateş açılmasıyla yere yattığı görülürken, olayda vurulan olup olmadığı ise bilinmiyor.

RUSYA'NIN 'BARİYER BİRLİKLERİ'

Videonun ne zaman ve nerede çekildiğine dair de herhangi bir bilgi yer almazken Ukrayna merkezli haber ajansı UNIAN videonun doğru olduğunu ve görüntülerdeki askerlerin "bariyer birlikleri" olduğunu ifade etti. İddialara göre, Rus ordusu aylardır cephe hattının gerisine savaşan askerlerin geri çekilmesini engellemek için 'bariyer birlikleri' yerleştirdi. Bu birliklere, gerekirse geri çekilen askerleri vurmaları talimatı verildiği de iddialar arasında...

Rus güçleri kendi askerlerine ateş açtı! O anlar drone kamerasına yansıdı

WAGNER İTİRAF ETMİŞTİ

Independent'ın haberine göre, ilk olarak Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı geçen kasımda Rusya'nın Ukrayna'da bariyer birlikleri kullandığı yönünde bir istihbarat bilgisini kamuoyuyla paylaşmıştı. Geçen ay Wagner lideri Evgeni Prigojin de, düzenledikleri saldırılar sırasında "korkakları" durdurmak için güvenlik birlikleri kullandıklarını doğrulamıştı.

Öte yandan bariyer birlikleri ya da diğer adıyla geri çekilme karşıtı birlikler uzun yıllardır büyük orduların askeri disiplini sağlamak için kullandığı taktiklerden biri olarak biliniyor.

Kızıl Ordu'nun ilk olarak 1918'de Rusya İç Savaşı sırasında doğu cephesinde kullandığı taktik daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet ordusunun çözülmesini engellemek için geniş çapta kullanılmıştı. 1942'de yayıngın kullanımı sonlandırılan bariyer birlikleri, 1944'te Stalin'in emriyle resmi olarak dağıtılmıştı.

1937-1945'teki II. Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Muharebesi'nde de Çin tarafından yaygın şekilde kullanılan bariyer birlikleri, savaş sahasında çözülerek emir gelmeden geri çekilen çok sayıda Çin askerine ateş açarak öldürmüştü.

Kaynak: Independent
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...