Tgrt Haber

Rus lider Vladimir Putin ile Azerbaycan lideri İlham Aliyev görüştü: Ana gündem Ermenistan ile barış

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Ağustos 2024 14:53 - Güncelleme : 19 Ağustos 2024 14:57

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağırladı. İki liderin görüşmesinde ana gündem konusu Ermenistan ile barış anlaşmasıydı. Rus lider Putin, Azerbaycan ziyaretinin ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la da görüşeceğini söyledi.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​, Azerbaycan​'ın başkenti Bakü​'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev​ ile görüştü. Aliyev, Rus lideri resmi törenle karşıladı. Törenin ardından ikilinin görüşmesi gerçekleşti. Aliyev, Rusya ile Azerbaycan arasındaki etkileşimin seviyesinden çok memnun kaldıklarını dile getirdi.

Rus lider Vladimir Putin ile Azerbaycan lideri İlham Aliyev görüştü: Ana gündem Ermenistan ile barış - 1. Resim

2022'de imzalanan müttefiklik bildirgesinin başarıyla uygulandığını söyleyen Aliyev, hem siyasi hem de ekonomik alanda çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Aliyev, insani ilişkilere de özel önem verdiklerini kaydetti.

Rus lider Vladimir Putin ile Azerbaycan lideri İlham Aliyev görüştü: Ana gündem Ermenistan ile barış - 2. Resim

''RUSYA BİRTAKIM KRİZLERLE KARŞI KARŞIYA AMA...''

Aliyev, Putin'in ziyaretinin Azerbaycan ile Rusya ilişkileri faydalı olacağını belirtirken Putin de 2022'de imzalanan müttefiklik bildirgesi temelinde başarıyla geliştiğini söyledi. Putin, ekonomik ve ticari ilişkilerin başarıyla geliştiğini vurguladı.

Rus lider Vladimir Putin ile Azerbaycan lideri İlham Aliyev görüştü: Ana gündem Ermenistan ile barış - 3. Resim

Ukrayna başta olmak üzere ülkesinin birtakım krizlerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Putin, "Fakat, Rusya'nın Güney Kafkasya'daki tarihsel varlığı, son yıllarda burada yaşananlara katılmamızı zorunlu kılıyor. Tabii ki bunu tarafların istediği ölçüde yapıyoruz." dedi.

Rus lider Vladimir Putin ile Azerbaycan lideri İlham Aliyev görüştü: Ana gündem Ermenistan ile barış - 4. Resim

''PAŞİNYAN'LA İLETİŞİM KURACAĞIM''

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecine de değinen Putin, şunları kaydetti:

"Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanması için bir şeyler yapabilirsek, süreci iki ülke arasında sınırların belirlenmesine ve lojistik hatların açılmasına götürebilirsek bundan çok mutlu olacağız.''

''Azerbaycan ziyaretim sonrasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la iletişim kurarak ziyaretimin sonuçları hakkında bilgilendireceğim. Azerbaycan'ın bu sürecin tamamlanmasına ve çözüm elde edilmesine odaklandığını çok iyi biliyorum."

Rus lider Vladimir Putin ile Azerbaycan lideri İlham Aliyev görüştü: Ana gündem Ermenistan ile barış - 5. Resim

Putin, Rusya ile Azerbaycan arasındaki yıllık ticaret hacminin 4 milyar dolardan fazla olduğunu söyleyerek bu rakamın iyi olduğunu fakat iki ülkenin olanaklarının potansiyeline uygun olmadığını ifade etti.

Azerbaycan'da 300 okulda Rusça eğitim verildiğini hatırlatan Putin, bu ülkede Rus diline verilen önemden memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...