Tgrt Haber

Rus oligarkları 'süper yat' korkusu sardı

07 Mart 2022 14:24 - Güncelleme : 07 Mart 2022 15:53

ABD ve Batılı devletler, Rus oligarkların yatlarına, villalarına, jetlerine ve banka hesaplarına el koymak için adeta yarışıyor. Özellikle Rus oligarkların süper yatlarına el konulması dikkat çekiyor.

ABD ve Avrupa Ukrayna’ya gerçekleştirilen işgalin ardından Rus oligarklara karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Rus milyarderlerden olan Alisher Usmanov’un 600 milyon dolarlık yatı Dilbara’ya Almanya, Eski Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin'in 88 metrelik Amore Vero isimli süper yatına ise Fransa el koydu. Diğer oligarklar bu gelişmeler üzerine panik yaşamaya başladı. En az 4 Rus milyarder yatlarını yaptırımdan korumak istedi.

ABD ile suçluların iadesi anlaşması olmayan Karadağ ve Maldivler’e yatlarını taşımaya başladığı iddia edildi. ABD sadece açıklanan 19 Rus oligarkına yaptırım uygulayamayacak. Onların aile üyeleri ile yakın ortakları da dahil olmak üzere yaptırımlar geçerli olacak. Çünkü milyarderler mallarını yakınlarının üzerine yapabilir.

NEDEN ÖZELLİKLE YATLAR?

Kişileri hedefleyen yaptırımlar varlıkları dondurmayı amaçlıyor yani mülkiyet değişmiyor ancak bireylerin bundan yararlanmaları yasaklanıyor. Bu durum, yaptırımlar kaldırılana, mahkemede veya başka yollarla itiraz edilene kadar, kişilerin varlıklarını kullanma, satma ya da gelir elde etme yasaklarını içerebiliyor. Peki AB ülkeleri neden Rus oligarklara yaptırım uygulama kararı aldı ve en önemlisi neden ‘süper yatlar’a el konuyor? Çünkü Rus oligarkların varlıklarına ve özellikle de lüks yatlarına el koymak, oldukça önemli bir sembolik etkiye sahip. Lüks yatlar Rus zenginleri için güç sembolü anlamına geliyor.

Öte yandan Rusya ekonomisi uzmanları, Rusya’nın aşırı zengin insanlarının varlıklarına el konmasının, Putin’i caydırmasının pek mümkün olmadığını söyledi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...