Tgrt Haber

Rus paralı asker grubu Wagner'in Rusya ile anlaşmasına Putin'den şartlı 'devam'

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Financial Times
27 Ağustos 2023 10:33 - Güncelleme : 27 Ağustos 2023 11:00
Rus paralı asker grubu Wagner'in Rusya ile anlaşmasına Putin'den şartlı 'devam'

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in ölümünün ardından Rus lider Vladimir Putin'den yeni kararname. Putin, Wagner'in Rusya ile anlaşmasının devam etmesi için şart koştu.

Wagner​ lideri Yevgeni Prigojin​'in Moskova yakınlarında özel jetinin şüpheli düşüyle ölmesinin ardından Rus paralı askerlerinin akıbeti netliğe kavuşuyor. Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner​ savaşçılarının bağlılık yemini etmeleri doğrultusunda devam etmelerine izin vereceğini belirtti. Putin, Wagner​ savaşçıları için kararname çıkardı. Bağlılık yemini edenler, ordu adına yürütülen çalışmalara ve Ukrayna​'daki 'özel askeri operayona' katılabilecek.

Kararnamede "Ordu adına çalışma yürüten veya Ukrayna​'daki özel askeri operasyonu destekleyen herkesin Rusya​'ya resmi bağlılık yemini etmesinin zorunlu olduğu" ifade edildi. Yemin, komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine sıkı sıkıya uyulmasını da içeriyor. Kararnamenin, bu tür grupları daha sıkı devlet kontrolü altına almaya yönelik açık bir hamle olduğu yorumları yapılıyor.

Rus paralı asker grubu Wagner'in Rusya ile anlaşmasına Putin'den şartlı 'devam'

PRİGOJİN'İN ÖLÜMÜNÜN YANKILARI SÜRÜYOR

Öte yandan Wagner​'in Kremlin'e karşı isyanının ardından kurucusu Yevgeni Prigojin​'in şüpheli ölümünün yankıları sürüyor. Prigojin'in Putin'in emriyle öldürüldüğü iddia edilirken Kremlin, suçlamaları reddetti. 

Rus paralı asker grubu Wagner'in Rusya ile anlaşmasına Putin'den şartlı 'devam'

Ayrıca Kremlin, Prigojin'in ölümünü halen kesin olarak doğrulamadı. Test sonuçlarının beklendiği açıklandı. 

CESETLERİN KİMLİKLERİ DOĞRULANMADI

Rusya​ Sivil Havacılık İdaresi, çarşamba akşamı Moskova'nın kuzeybatısında düşen ve kurtulan olmayan uçakta Prigojin'in de olduğunu açıklamıştı. Kazaya ilişkin soruşturma sürerken uçağın düşme nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Son olarak uçuş kayıt cihazlarının enkaz bölgesinde bulunduğu bildirildi.

Enkazdan çıkarılan 10 cesedin kimlikleri ise resmi olarak doğrulanmadı. Putin, kazada ölenlerin ailelerine taziyelerini sunmuş ve ilk bilgilerin Prigojin ve diğer üst düzey Wagner​ yetkililerin hepsinin öldüğünü gösterdiğini söylemişti.

 

Kaynak: Financial Times
Sonraki Haber Yükleniyor...