Tgrt Haber

Rus savaş uçağı ABD'ye ait İHA'yı düşürdü! Karadeniz'de yüksek tansiyon

15 Mart 2023 09:31 - Güncelleme : 15 Mart 2023 09:53
Rus savaş uçağı ABD'ye ait İHA'yı düşürdü! Karadeniz'de yüksek tansiyon

Rus Su-27 savaş uçağı, Karadeniz'de önleme yaptığı ABD’ye ait MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracını (İHA) düşürdü. Olay sonrası diplomatik kriz baş gösterdi. Rus Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı’na çağıran ABD'nin düşen İHA'ya ulaşabilmek için de Türkiye'den arama izni isteyeceği belirtildi.

ABD​'ye ordusuna ait bir insansız hava aracının (İHA) Karadeniz​'de Rus savaş uçaklarının müdahalesi sonrası düşmesi bölgede tansiyonu yükseltti.

RUSYA​, TEMAS İDDİASINI REDDETTİ

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) konuya ilişkin yapılan açıklamada, MQ-9 "Reaper" modeli insansız hava aracının, Rus savaş uçağı Su-27​'nin pervanesine çarpması sonrası Karadeniz'e düştüğü belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı ise uçaklarının Karadeniz üzerinde uçan İHA’yı takip ettiğini kabul etti ancak uçaklar arasında doğrudan temas olmadığını ve İHA'nın "sert bir manevra" sonrası düştüğünü iddia etti.

"KEŞİF YAPIYORDU" İDDİASI

Olay sonrası Rusya'nın Washington Büyükelçisi, ABD Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Rus Tass Haber ajansı, Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov ise ABD İHA'sının bölgede Ukrayna ordusu adına keşif yaptığını ileri sürdü. Antonov açıklamasında "ABD ordusunun sınırımıza bu kadar yakın bölgedeki kabul edilemez eylemleri bizim için endişe yaratıyor. Bu tarz keşif uçuşlarının ne için yapıldığını çok iyi biliyoruz. ABD'den binlerce mil ötede ne yapıyorlar? Cevap çok açık - Kiev rejimi tarafından topraklarımıza ve ordumuza saldırmak için kullanılacak istihbaratı toplamak" ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD medyası olay geniş yer ayırdı. New York Times "Olay tam olarak bir kaza değildi" yorumunda bulundu. Makalade "İHA'ya yapılan saldırı tam olarak bir kaza değildi. Örneğin aracın önüne benzin dökmek kasıtlı yapılmış bir hareket. Ancak ABD'li yetkililer, Rusların İHA'nın pervanesini kasıtlı olarak koparmadığını düşünüyor çünkü bu sadece İHA'nın değil, Rus Su-27'sinin de düşmesine neden olabilecek riskli bir hareketti" ifadelerine yer verildi.

GÖZLER TÜRKİYE'DE ÇEVRİLDİ

Pek çok askeri sırra ev sahipliği yapan düşen İHA'nın ABD tarafından kurtarılmasının pek de mümkün olmadığına dikkat çeken Wall Street Journal ise "İHA'ya ulaşmak Türkiye'nin yasağı nedeniyle zor olabilir" yorumuna bulundu.

Haberde "Drone'u kurtarmak zor olabilir. ABD donanması, Rusya'nın Şubat 2022'deki Ukrayna işgalinden kısa süre sonra Karadeniz'deki operasyonlarını durdurdu. Gemilerin Karadeniz'e girişini kontrolü altında tutan Türkiye, savaş başladıktan sonra Boğaz'ı savaş gemilerinin geçişine kapattı. Rusya ise Karadeniz'deki savaş gemilerini kullanmaya devam ediyor" ifadelirine yer verildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...