'Ruslar Suriye'yi deneme tahtası olarak kullanıyor'
Suriye'deki IŞİD hedeflerini Lazkiye'deki hava üssü yerine kilometrelerce uzaktaki Hazar Denizi ve Akdeniz'de bulunan savaş gemileri ve denizaltılardan atılan uzun menzilli füzelerle vuran Rusya'nın bu yöntemle yeni nesil silahlarını denediği öne sürülüyor.
Suriye'deki IŞİD hedeflerini Hazar Denizi ve Akdeniz'de bulunan savaş gemileri ve denizaltılardan atılan modern füzelerle vuran Rusya'nın yeni silahlarını test etmek için Suriye'yi "deneme tahtası" olarak kullandığı belirtiliyor. Soğuk Savaş döneminin en önemli askeri güçlerinden biri olan Rusya, 2008 yılında Gürcistan ile girdiği savaşta, kara ve hava güçlerinin zayıf performansı nedeniyle eleştirilmiş, o dönemde başbakan olan Vladimir Putin, bu savaşla zaafları ortaya çıkan ordunun kapsamlı bir reform programıyla modernize edilmesi ve yeni silahlar üretilmesi politikasını benimsemişti. Bu dönemde ekonomik sıkıntılarla da boğuşan Rusya, ordunun güçlendirmesi için kaynak bulmakta zorlanmıştı.
Putin liderliğinde eski günlerine dönmek için çabalayan Rusya, reformlarının meyvesini toplamaya başlayarak, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana eski Sovyetler Birliği ülkelerine olanlar dışında ilk askeri operasyonunu Suriye'ye düzenledi.
Senelerdir Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a desteğini eksik etmeyen Moskova yönetimi, rejime "teröristlerle" mücadele için de çok sayıda tank, ağır silah ve roketatar yardımında bulundu. Lazkiye'de kurduğu hava üssüne onlarca savaş uçağı da yığan Rusya, bugüne kadar Suriye'de çok sayıda hava saldırısına imza attı.
Rusya'nın son dönemde Suriye'deki hedefleri havadan vurmak yerine kilometrelerce uzaktan, gelişmiş uzun menzilli füzelerle yok etmeye çabalaması dikkati çekiyor.
Önce ekim ayında Hazar Denizi'nin güneybatısındaki savaş gemilerinden fırlatılan modern uzun menzilli Kalibr-NK füzeleriyle IŞİD hedeflerini vurduğunu açıklayan Rusya, geçen hafta da örgütün başkent ilan ettiği Rakka'daki noktaların, Akdeniz'de konuşlu denizaltıdan atılan cruise füzeleriyle hedef alındığını duyurdu.
Uzmanlar, "Rusya'nın Suriye'deki hedefleri havadan vurma imkanına sahipken, çok daha uzak mesafeden füzeler kullanarak vurmasını, ülkenin yeni silahlarının etkili olup olmadığını görmek için Suriye'yi deneme tahtası olarak kullandığı" şeklinde yorumluyor.
"Rusya, bunu ABD ve NATO üyelerine gözdağı vermek için yapıyor"
Brookings Enstitüsü'nde, Rusya'nın askeri reformları ve çatışma yönetimi konularında çalışmalar yapan kıdemli araştırmacı Pavel Baev, AA muhabirine Rusların Suriye'de yeni silahlarını test ettiğini söyledi.
Baev, Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmak için özellikle Hazar Denizi'ndeki gemilerden uzun menzilli cruise füzesi kullanmaya taktiksel veya operasyonel olarak kesinlikle ihtiyaç olmadığını belirterek, Rusların sıklıkla bombaladığı muhalif grupların da yok edilmesi için uzun menzilli füze kullanılmasını gerektirecek hedefler olmadığına işaret etti.
Baev, "Tüm bunlar stratejik gücün planlanmış göstergeleridir ve Suriye'deki savaşla hiçbir alakası yok" ifadesini kullandı.
"Zor Zamanlarda Rus Ordusu" ve "Rusya'nın Enerji Politikası ve Askeri Gücü: Putin'in Mükemmellik Arayışı" kitaplarının yazarı olan Baev, Rusların cruise füzesi kullanımını "siyasi bir silah" olarak nitelendirdi.
Baev, Rusya'nın bu teknolojisiyle Batılı ülkelere mesaj vermeye çalıştığını dile getirerek, "Denizden ve havadan atılan cruise füzeleri kesinlikle siyasi bir silah. Bu füzelerin kullanımı aynı zamanda diğer stratejik silah sistemlerinin, özellikle Bulava füze sisteminin Suriye'de test edilmesiyle aynı döneme rastlıyor. Tüm bunlar sadece ABD'yi etkilemek için değil aynı zamanda Türkiye'ye ve NATO'nun Avrupalı üyelerine gözdağı vermek için kullanılıyor" diye konuştu.
"Suriye'de hedefleri vurmak için cruise füzeleri kullanmaya gerek yok"
ABD'nin eski Ukrayna Büyükelçisi olan, Brookings Enstitüsü'nde görev yapan diğer uzmanı Steven Pifer da Rusların Suriye'yi silahlarını "deneme tahtası" olarak kullandığını söyledi.
Rusya'nın Suriye'de bir hava üssü bulunmaması, aynı zamanda IŞİD'in hava savunma sistemine sahip olması halinde Rusların cruise füzelerini kullanmasının mantıklı olacağını kaydeden Pifer, "Ancak bu iki durum da geçerli değil. Dolayısıyla hem denizaltıdan hem de Hazar Denizi'nden cruise füzelerini atması, Rusya'nın Suriye'yi bu silahlarını operasyonel durumlarda denediği yer haline getiriyor. Böylece Rusya silahlarını operasyonel olarak test etmesinin yanı sıra Batı ve NATO'ya kapasitesini gösteriyor" ifadesini kullandı.
Pifer, Rusya'nın Suriye'deki askeri üssünden kalkan savaş uçaklarıyla IŞİD hedeflerini rahatlıkla vurabileceğine de dikkati çekti.
Rusya'nın ABD'nin 25 yıl önce sahip olduğu cruise füzelerine hali hazırda sahip olduğunu kanıtlamak istediğini anlatan Pifer, "Rus ordusu, ekonomik kaynakların yetersizliğinden dolayı 1990 ila 2000 yıllarında oldukça zayıftı. Rusya şimdi bu türde cruise füzelerine sahip olduğunu, ordusunun güç kazandığını ve uzun menzilli konvansiyonel silahlarla hedefleri vurma kapasitesine sahip olduğunu net bir şekilde göstermek istiyor" dedi.
Rusya'nın Suriye'deki kullandığı silahlar
Rusya, Suriye'de hava operasyonlarına başladığı 30 Eylül'den bu yana envanterinde yer alan farklı özelliklerdeki hava araçları, yeni geliştirdiği çeşitli bomba ve füzeler ile savaş gemisi ve denizaltıları kullandı.
Suriye'deki hava operasyonlarında önce Hmeymim Hava Üssü'ne konuşlandırdığı jetleri kullanan Moskova yönetimi daha sonra bu kapsama Rusya'dan havalanan uzun mesafeli bombardıman uçaklarını dahil etti. Rusya, Suriye'deki hedeflere havadan uçaklarla, Hazar Denizi'nden gemilerle ve Akdeniz'den denizaltıyla "Kalibr" isimli seyir füzesi fırlattı.
Kremlin yönetimi, modern Rus silahlarının Suriye'deki savaş ortamında gerçek hedeflere karşı kullanılmasını, bu ekipmanın denenmesi ve geliştirilmesi için önemli bir fırsat olarak görüyor.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Kremlin Sarayı'nda, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e verdiği raporda, bu görüşü teyit edecek türden ifadeler kullandı. Şoygu, "Kalibr füzeleri bir kez daha uzak mesafade etkili olduğunu gösterdi. Füzelerin hem fırlatılışını hem de uçuşunu test ettik ve hedefleri vurduğunu saptadık" dedi.
Şoygu, Putin'e "Mayıs ayında yeni silahlarımızı tüm şartlarda deneme talimatı vermiştiniz. Hazar Denizi'ndeki gemilerden füze fırlatmıştık. Şimdi ise Akdeniz'den gerçek hedeflere gerçek atış yapmayı denedik" ifadelerini kullandı.
Putin de 3 Kasım'da Kremlin Sarayı'nda Federasyon Konseyi'ne hitap ettiği konuşmasında "Modern Rus silahları etkili olduğunu gösterdi. Savaş ortamında bu silahların pratikte kullanılmasının eşsiz değeri analiz ediliyor ve silahlarımız ve askeri ekipmanımızın geliştirilmesinde bu pratik bilgilerden istifade edilecektir" demişti.
Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında kısa mesafeli savaş uçaklarından, uzun mesafeli ağır bombardıman uçaklarına kadar yüzün üzerinde uçak, havadan ve denizden atılan seyir füzelerinden, beton delme özelliğine sahip bombalara kadar çeşitli patlayıcılar kullanılıyor.
Bilindiği kadarıyla Rusya'nın Hmeymim'deki üssünde, Su-34, Su-24M, Su-25 tipi bombardıman ve Su-30 tipi avcı uçakları bulunuyor. Üste ayrıca, Mi-24 ve Mi-8 tipi helikopterler ve insansız hava araçları (İHA) da yer alıyor. Tank ve zırhlı personel taşıyıcı araçların bulunduğu üsse kısa bir süre önce S-400 Hava Savunma Sistemi konuşlandırıldı.
Suriye'deki operasyonlara, Rusya'dan havalanan, Tu-160, Tu-95MS ve Tu-22 tipi uzun mesafeli bombardıman uçakları da katılıyor.
Rusya, Suriye'deki hedeflere Hazar Denizi'ndeki gemilerden, Akdeniz'deki denizaltından ve uçaklardan cruise füzesi fırlattı. Ayrıca, Moskova isimli savaş gemisi de Tartus üssünü korumak üzere Akdeniz'de bulunuyor.