Tgrt Haber

Rusya gaz akışını yavaşlattı, Avrupa’da kış korkusu tırmandı! Bir açıklamada Belçika’dan geldi: Kışlar korkunç geçecek

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
30 Ağustos 2022 10:24 - Güncelleme : 30 Ağustos 2022 10:34
Rusya gaz akışını yavaşlattı, Avrupa’da kış korkusu tırmandı! Bir açıklamada Belçika’dan geldi: Kışlar korkunç geçecek

Avrupa’da enerji krizi korkuya döndü. Birçok Batı ülkesi kış aylarını rahat geçirmek adına peş peşe adımlar alırken korkunç tablo karşısında Belçika’dan açıklama geldi. Belçika Enerji Bakanı, doğal gaz fiyatlarına sınır getirilmediği takdirde önümüzdeki 5-10 kışın korkunç geçeceğini söyledi. Öte yandan Rus enerji şirketi Gazprom, Fransız enerji şirketi Engie'ye gaz akışını daha da azaltacakları söyledi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal sonrasında Batı​ ülkeleri ile Moskova yönetimi arasında peş peşe yaptırım kararları alındı.  Moskova yönetimi kendisine yönelten yaptırımlar karşısında ‘enerji’ kozunu kullandı ve Avrupa​ ülkelerine gaz trafiğini kesti. Kış aylarının yaklaşması ile birlikte Batı ülkeleri kara kara düşünürken Rusya’dan ilginç görüntüler geldi. Batı enerji maliyetleri altında ezilirken Rusyaise depolayamadığı fazla gazı boşa yaktı. Normalde Almanya’ya gitmesi gereken 10 milyon dolar değerindeki doğal gaz imha edildi.

AVRUPA TİTREMEYE ERKEN BAŞLADI

Avrupa ülkeleri Moskova yönetiminin geri adım atmaması sonrasında kışa hazırlık yapmak için plan yapmaya başladı. Birçok ülke peş peşe önlem ve vatandaşa tasarruf çağrısında bulunurken Belçika’dan gelen açıklamalar korkunun ne denli büyük olduğunu gözler önüne serdi.

BELÇİKA’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten geçtiğimiz pazar günü yaptığı açıklamada, “Avrupa'da bir fiyat sınırı getirilmesine acilen ihtiyaç var. Enerji faturaları aile başına yılda 770 avro azaltabilir. Avrupa enerji piyasası başarısız oluyor ve acilen reforma ihtiyacı var. Bu artık pek çok aile ve şirket için kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

KIŞLAR KORKUNÇ GEÇECEK

Bakan Van der Straeten ayrıca açıklamasında, doğal gaz için AB çapında bir fiyat sınırı getirilmesi çağrısında bulunarak, “Avrupa’da doğal gaz fiyatlarına bir sınırlandırılma getirilmezse önümüzdeki 5-10 kış korkunç geçecek” ifadelerini kullandı.

RUS ŞİRKET FRANSA'YA AKIŞI AZALTIYOR

Fransız enerji şirketi Engie, Rus enerji şirketi Gazprom​'un bugünden itibaren gaz akışını daha da azaltacakları konusunda kendilerini bilgilendirdiklerini duyurdu. Rus enerji şirketi Gazprom, Fransız enerji şirketi Engie'ye bugünden itibaren taraflar arasındaki bazı sözleşmelerin uygulanması konusunda yaşanan anlaşmazlıklar ve enerji arzı ile ilgili mevcut endişeler nedeniyle gaz akışını daha da azaltacağı konusunda bilgi verdi. Fransız yetkililerden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Daha önce açıklandığı gibi Engie, müşterilerine ve kendi gereksinimlerine yönelik taahhütlerini yerine getirmek için gerekli miktarları zaten temin etmişti. Gazprom'un gaz akışındaki kesintilerinden kaynaklanabilecek doğrudan finansal ve fiziksel etkiyi önemli ölçüde azaltmak için çeşitli önlemler uygulamaya konmuştu" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...