Rusya ile Çin savaş gemileri ABD'nin çevresinde! Tansiyon tekrar yükseldi: Gemiler sevk edilebilir, karşılık vereceğiz
ABD ile tansiyonu yükselten Rusya, Çin ile ortak askeri faaliyetlerini sürdürüyor. Vladimir Putin'in nükleer tehditleri sonrası ABD'den Rusya'ya peş peşe uyarılar yapılmıştı. Tehditleri umursamayan Rusya bu kez de Çin ile ABD'nin Alaska eyaletine çok yakın bölgede askeri hareketliliğini arttırdı. ABD Sahil Güvenliği Çin donanmasına ait 3 geminin, 4 Rus savaş gemisi ile Alaska'ya bağlı Aleutian takımadalarındaki Kiska Adası'nın 139 kilometre kuzeyinde tespit edildiğini bildirdi.
Ukrayna’ya saldıran Rusya’nın Çin ile askeri faaliyetleri ABD’yi alarma geçirdi. İki ülke ile üst seviye gerilim yaşayan ABD, Ukrayna’ya desteklerini sürdürürken peş peşe Rusya’ya uyarılarda bulunmuştu. Bu kez söz konusu gerilim Ukrayna savaşı sebebiyle değil, Çin ile ortak hareket etme oldu.
Çin ve Rusya savaş gemilerinin, Bering Denizi'nde ABD'nin Alaska eyaletine bağlı takımadalar çevresinde görüldüğü bildirildi. ABD Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamada, Çin donanmasına ait 3 geminin, 4 Rus savaş gemisi ile Alaska'ya bağlı Aleutian takımadalarındaki Kiska Adası'nın 139 kilometre kuzeyinde tespit edildiği belirtildi.
Açıklamada, aralarında bir Çin güdümlü füze kruvaziyeri ile bir Rus destroyerinin olduğu savaş gemilerinin, aynı formasyon içinde seyir faaliyeti yürüttüğü, Sahil Güvenliğe ait devriye gemisi tarafından tespit edildikten sonra formasyonu bozarak farklı yönlere dağıldığı kaydedildi.
''KARŞILIK VERECEĞİZ''
ABD Sahil Güvenliği 17. Bölge Komutanı Tuğgeneral Nathan Moore, "Seyir faaliyeti, uluslararası kurallara ve normlara uygun olsa da Alaska çevresindeki deniz bölgesinde Amerikan çıkarlarını etkileyecek bir durum oluşmadığından emin olmak için 'mevcuda mevcutla' karşılık vereceğiz." ifadelerini kullandı.
Açıklamada, ABD Donanması'nın Frontier Sentinel (Sınır Gözcüsü) Operasyonu talimatnamesinin, stratejik rakiplere ait unsurların Amerikan karasuları çevresinde bulunması halinde "mevcuda mevcutla" karşılık verilmesini, yani aynı sayı ve nitelikteki gemilerin bölgeye sevk edilmesini öngördüğü belirtildi.
Seyir faaliyetinin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in 24-26 Ağustos'ta Kanada'nın kuzeyine yaptığı ziyarette, Rusya ve Çin'in Kuzey Kutup Dairesi (Arktik) bölgesindeki stratejik iş birliğine dair yaptığı uyarının ardından gelmesi dikkati çekti.
Stoltenberg, "Çin ve Rusya'nın bölgedeki pratik iş birliğinin giderek derinleşen stratejik ortaklığın parçası olduğu ve NATO ülkelerinin çıkarlarını ve değerlerini tehdit ettiği" uyarısında bulunmuştu.