Rusya ile restleşme pahalıya patladı, Avrupa’da karanlık dönem
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Avrupa ülkeleri ve Rusya arasında gerilim arttı. Son olarak Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını kesmesinin ardından Fransa ve Almanya'da büyük kaos yaşanıyor. Almanya Başbakanı Scholz hakkında istifa edeceğine yönelik iddialar yer alırken Fransız Cumhurbaşkanı Macron da ülke muhalefeti tarafından hedefe alındı. Avrupa kaosa sürüklenirken geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa etmiş, İtalya Başbakanı Mario Draghi de istifa kararı almıştı.
Avrupa kkonomik zorlukların yanı sıra siyasi krizlerin eşiğinde…. Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını kesmesi Avrupa’da vatandaşlarla siyasileri karşı karşıya getirdi. Avrupa’da Almanya Başbakanı Scholz’ın hem NATO müttefiklerini hem de Rusya'yı 'aynı anda memnun etmeye çalıştığı' ancak bunun mümkün olmadığı belirtiği ve mevcut iktidarın yakında istifa etmek zorunda kalabileceği iddiaları yer alıyor. Öte yandan Rusya'nın doğal gazı kesmesinin ardından Fransa'da gereksiz sokak lambalarını karartma kararı alırken Fransız muhalefeti tarafından sert eleştirilerle karşı karşıya… Son haftalarda Avrupa Önce Boris Johnson'un istifası ardından İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin istifa kararı ile sarsıldı. Almanya'da ise Rusgazının kesilmesi ülkede krize neden olurken gözler Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a çevrildi.
GEREKSİZ IŞIKLAR KAPATILACAK
Almanya ve Hollanda'nın ardından Fransa'dan da enerji tasarrufu açıklamaları geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron vatandaşlarına, Rus gazının tamamen kesilmesine karşı 'hazırlıklı olun' çağrısı yaparken şimdiden alternatif kaynaklara yönelmeleri gerektiğini belirtti. Macron, hükümetin enerji tasarrufu için bir plan hazırlayacağını duyurdu. Buna göre kamuya ait gereksiz sokak lambaları kapatılacak. Ukrayna-Rusya savaşının devam edeceğini söyleyen Macron, "Rusya enerjiyi, tıpkı gıdayı kullandığı gibi bir silah olarak kullanıyor. Kendimizi Rus gazı olmadan yaşamak zorunda kalacağımız bir senaryoya hazırlamalıyız" diye konuştu. AB yaptırımlarının Fransızların alım gücünü düşürmeye neden olduğuna dikkat çeken muhalefet partileri ise Macron'u, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'dan çekilmeye ikna edememekle suçluyor.
JOHNSON'UN İSTİFASI TETİKLEDİ
Johnson koronavirüs tedbirlerinin yoğun olarak uygulandığı dönemde yaptığı parti ile tepkileri çekmişti. Muhafazakar Parti milletvekili ve Grup Yöneticisi Chris Pincher'e yönelik taciz suçlamaları sonrasında ise istifa baskıları iyice artmıştı. İngiltere'de Sağlık ve Maliye bakanlarıyla birlikte 50'ye yakın hükümet görevlisinin istifasıyla başlayan siyasi kriz sonrası da Başbakan Boris Johnson 10 Numara önünde yaptığı açıklaması ile istifa ettiğini açıklamıştı.
DRAGHİ'NİN İSTİFASI
İtalya'da ise Mario Draghi liderliğindeki koalisyon hükümeti, koronavirüs salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik kriz koşullarında ulusal birlik hükümeti olarak 13 Şubat 2021'de göreve gelmişti.10 siyasi partinin desteği alan Draghi'nin istifasına göden süreç ise şöyle gerçekleşmişti. Hükümetin Ukrayna'daki savaş nedeniyle ailelerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla mücadelesine destek için hazırladığı yaklaşık 23 milyar euro değerindeki ekonomik yardım paketi, koalisyon partilerinden M5S olmadan kabul edilmişti. Ancak M5S'nin destek vermediği bir hükümete liderlik etmeyeceğini daha önce açıklayan Draghi, Senato'daki sonucun ardından bakanlar kurulunda istifa edeceğini açıklayıp, istifasını vermek üzere Cumhurbaşkanı Mattarella'ya gitmişti. Cumhurbaşkanı, Başbakanın istifasını kabul etmedi ve kendisini durum değerlendirmesini yapmak üzere parlamentoya gitmeye davet etti.