Tgrt Haber

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta kritik Nova Kakhovka Barajı havaya uçuruldu!

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
06 Haziran 2023 08:06 - Güncelleme : 06 Haziran 2023 10:29

Son dakika haberi: Ukrayna’nın güneyinde yer alan Herson’da Rusya’nın işgali altındaki Nova Kakhovka Barajı vuruldu. Bölgede büyük su baskınlarına yol açan olay sonrasında iki taraf da birbirini suçladı.

Rusya​ ile Ukrayna​ arasındaki savaşta gerilim bir kez daha tırmandı. İnsansız Hava Araçları ile birbirlerine saldırı düzenleyen iki ülke peş peşe yaptığı açıklamalar ile savaşın süreceğinin sinyalini verdi. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği savaş​ bölgesinde sabahın erken saatlerinde gelen bir haber yine bölgedeki tansiyonu yükseltti.

BARAJ VURULDU

Ukrayna’daki Dinyeper Nehri üzerinde bulunan Nova Kakhovka Barajı vuruldu. Rusya’nın işgali altındaki bölgede büyük su baskınları yaşanırken vatandaşların tahliye çalışmasına başlandı. İki ülke söz konusu saldırı için birbirini suçlayan ifadeler kullanırken vurulan baraj havadan görüntülendi.

İKİ ÜLKE BİRBİRİNİ SUÇLADI

Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin barajı havaya uçurduğunu söyledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Komutanlığı, "Kakhovka Barajı, Rus işgal güçleri tarafından havaya uçuruldu" dedi. Rus haber ajansları ise, Rus güçleri tarafından kontrol edilen barajın bombardımanda yıkıldığını söylerken, bir Rus yetkili "bunun bir terör saldırısı olduğu"nu kaydetti.

Rusya yanlısı Nova Kakhovka Belediye Başkanı da Ukrayna güçlerini Herson'daki bu barajı bombalamakla suçladı.

BARAJIN ÖNEMİ NE?

Bölgenin en önemli barajı olan Nova Kakhovka Barajı Dinyeper Nehri üzerine kurulmuş durumda ve çok büyük bir rezervuarı bulunuyor. 30 metre yüksekliğinde ve yüzlerce metre genişliğindeki baraj Kakhovka Hidroelektrik Santrali’nin bir uzantısı olarak 1956 yılında inşa edilmişti. Çok büyük bir alana yayılan baraj 2022’de Ukrayna’nın tekrar ele geçirdiği Herson’u sular altında bırakmanın yanı sıra 2014’te Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’a ve Zaporizhzhia Nükleer Santrali’ne de su sağlıyor. Barajı yıkmak çok ciddi enerji sorunlarının oluşmasına sebep olabilir.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta kritik Nova Kakhovka Barajı havaya uçuruldu!

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...