Tgrt Haber

Polonya'ya kadar yolu var! Rusya isterse Ukrayna'nın tamamını alır?

22 Şubat 2022 11:05 - Güncelleme : 22 Şubat 2022 11:54

Rusya Ukrayna'ya girdi, tarafların askeri birlikleri karşı karşıya geldi. AB ve ABD tarafında ise kınamalar ve ekonomik yaptırım mesajları geliyor. Peki taraflar hangi adımları atacak? Rusya Ukrayna'nın tamamını işgal eder mi? Uzmanlar TGRT Haber'de değerlendirdi: Batı için kırmızı çizgi Polonya. Rusya isterse Ukrayna'nın tamamını alabilir...

Rusya-Ukrayna krizinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarihi açıklamayı yaptı. Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı onayladı. Ayrıca Putin, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Yaşanan gelişmelerin ardından Putin 'Barış Gücü Operasyonları' talimatını verirken, Rus birlikleri Ukrayna'ya ilerlemeye başladı. AB ve ABD tarafında ise Rusya’yı kınayarak ve ekonomik yaptırımlarla tehdit ederek Ukrayna’yı yalnız bıraktı. Peki Putin bu kararı neden verdi? Açıklamasının arkasında neler var? NATO ve ABD’nin tavrı nasıl oldu? Soğuk savaş dönemine dönülür mü? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, ABD’deki İş İnsanı İsmail Güzel ve gazeteci Güngör Yavuzaslan çok kritik açıklamalarda bulundu.

RUSYA İSTERSE UKRAYNA’NIN TAMAMINI  İŞGAL EDEBİLİR 

Ukrayna’nın Batı tarafında gaza getirildiğini belirten Pekin, ancak Batı’nın ve ABD’nin Rus işgali karşısında yapacağı bir şey olmadığını söyledi. Ukrayna’nın büyük bir ülke olduğunu kaydeden Pekin, Batı ile Rusya arasında kaldığını ve kendine özgü bir sistem geliştirmediğini vurguladı. Uzun süredir Ukrayna ile Donetsk ve Luhansk’ı yöneten milisler arasına bir çözüm bulunamadığını kaydeden Pekin, “Buralara özerklik verilmesi gerekiyordu ancak verilmedi. Ukrayna, Rusya’nın eline koz verdi. Rusya teker teker alanını genişletiyor. Rus İmparatorluğunun devam etmesini istiyor. Rusya, Ukrayna’nın tamamını alacak şekilde birliklerini güçlendirdi. İsterse Ukrayna’nın tamamını alabilir, gücü var. Ancak bu Donetsk ve Luhansk’ı ele geçirmesine benzemez” dedi.

RUSYA SAVAŞ POZİSYONUNDA 

Asıl sorunun NATO’nun Ukrayna için bir mücadeleye girmemesi olduğunu kaydeden Pekin, savaş büyürse sonunun nereye gideceğinin belli olmadığına dikkat çekti. “Rusya istediğini aldı. Birlikler savaş durumunu girdi. ABD ile Rusya masaya oturacak” diyen Pekin, Türkiye’nin Ukrayna açıklamasına yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye, Ukrayna yanında olunmalı. Türkiye’nin açıklaması doğru bir açıklama. Ukrayna’ya savaş teknolojisi satmaya devam etmeliyiz. Bu, Rusya ile ilişkileri nasıl etkiler bilemiyorum.”

UKRAYNA’DA YÖNETİM DEĞİŞECEK

“Rusya ne zaman Polonya’ya doğru ilerlerse o zaman Batı müdahaleye başlar” diyen Pekin, Ukrayna’nın artık bir tampon bölgeye dönüşeceğine dikkat çekerek “NATO’ya alınmaz” ifadelerini kullandı. Pekin, Ukrayna’nın bunda sonra Rusya’ya yakın yönetimlerle devam edeceği tespitinde bulunarak “Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bile değişebilir. Ukrayna’nın halkının yüzde 60’ı savaş istemiyor. Umarım harekat ileri gitmez” diye konuştu.

PENTAGON SAVAŞA MESAFELİ

ABD’den yayına katılan iş insanı İsmail Güzel ise, ABD’nin Rusya’nın planlarını medya üzerinden ortaya sürerek Rusya’yı sıkıştırmaya çalıştığını söyledi. ABD’nin bu stratejisinin bir işe yaramadığını kaydeden Güzel, “Putin’in açıklamasına baktığımızda Rus İmparatorluğu üzerinden hak iddiası var. Hatta bu iddia, Türkiye’nin de bazı kısımlarını kapsıyor. Putin, ABD ve NATO’nun Ukrayna’yı askeri hareket alanına çevirdiği için sorun yaşadı” ifadelerini kullandı. Pentagon’un meseleye bakışını değerlendiren Güzel, şunları söyledi: “Pentagon bu bizim savaşımız değil, diplomasi olarak bir şeyler yapabiliriz, Afganistan’da hezimet zaten yaşadık, Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz" diyor.

BIDEN KASIM SEÇİMLERİNDE YOLCU

Amerikalıların ekonomik zorlukla boğuştuğuna dikkat çeken Güzel, Rusya’ya hezimetin Biden’ın hesabına yazılacağını belirterek “ABD Başkanı Joe Biden’ın anketlerde yüzde 30 güvenoyu azaldı. Kasım ayı seçimlerinde Biden’ın kaybedecek. Para sistemi üzerinde ABD’nin yapacağı yaptırımlar kendisine ve bütün ülkelere kriz olarak dönecek. Şu an Rusya Merkez Bankasında 600 milyar dolarlık rezerv var. Yapacakları yaptırımın bir etkisi olmaz. Bugünkü operasyon için Rusya geçen yıldan beri hazırlanıyor” diye konuştu.

ÇATIŞMA OLUR, RUSYA DONBASS’I GEÇER

Gazeteci Güngör Yavuzaslan, Rusya’nın Kırım, Donetsk ve Luhansk’a girmesinden dolayı Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün filen bozulduğuna dikkat çekti. Ukrayna ve Rusya askerinin karşı karşıya geldiğini belirten Yavuzaslan, “Çatışmalar yaşanabilir. Rusya girdiği hiçbir yerden çıkmaz. Müzakerelerle devam edecek. Ukrayna’yı ABD ve NATO yalnız bıraktı. Bu Rusya’nın elini güçlendiriyor. Rusya sahadan, diğerleri masadan yana. Putin’ın el freni yok. Adımları Rusya atıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE KARADENİZ’DE SORUN YAŞAYABİLİR

Avrupa’nın en büyük korkusunun mülteci akını olduğunu kaydeden Yavuzaslan, bu yüzde Avrupa’nın ABD’nin çizgisinden uzak durduğuna dikkat çekti. “Asıl sorun Putin ile Zelenski’yi kim masaya oturtacak? Putin Donbass’ta durmayabilir” diyen Yavuzaslan, Rusya’nın dünyayı artık safların belli olduğu noktaya çekmeyi başardığını belirterek şöyle konuştu: “Putin, dünyada ABD ve NATO diğer tarafta Putin Rusya’sı oluşturmaya çalışıyor. Bunu Ukrayna üzerinden yapıyor” dedi. Türkiye olayın burada durup masada devam etmesini istediğini kaydeden Yavuzaslan, “Türkiye Karadeniz’de sorun yaşansın istemiyor. Hem doğalgaz arıyor hem de Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle ticari anlaşmaları var. Türkiye tarafları masaya oturtma derdinde. Biliyor, taraflar masaya oturmazsa savaş çıkacak” diye konuştu. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...