Tgrt Haber

Rusya kesti Ukrayna yardıma koştu: Gaz stokunun bir kısmını AB ile paylaşacak

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
05 Eylül 2022 23:12 - Güncelleme : 05 Eylül 2022 23:18
Rusya kesti Ukrayna yardıma koştu: Gaz stokunun bir kısmını AB ile paylaşacak

Rusya’nın AB’ye akan doğal gaz hatlarından Kuzey Akım 1 boru hattının süresiz şekilde kapalı kalacağını açıklamasından sonra Avrupa ülkelerinde kriz vatan yaptı. Endişenin iyice arttığı AB ülkelerine Ukrayna, yardıma koştu. Ukrayna'nın 30 milyar metkeküplük doğal gaz stoklarının bir kısmını AB ülkelerine göndereceği aktarıldı.

Vladimir Putin’in emriyle Rus ordusunu Ukrayna’yı işgal girişimi 6 ayı geride bıraktı. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna yöneldiği savaş tüm şiddetiyle devam ediyor.

Savaşın başladığı günden bu yana Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD’nin uyguladığı yaptırımlara rağmen Rusya geri adım atmadı. Rusya’nın ABD ve Avrupa ülkeleriyle yaşadığı yaptırım savaşları dünyayı enerji krizine sürükledi.

GAZ İHRACATI SON 40 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Rusya'nın boru hattı yoluyla AB ve İngiltere'ye doğalgaz ihracatı bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 40 azalarak günlük 1,2 milyar kübik fite düştü. Böylece gaz ihracatı son 40 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Rusya’nın yaptırımlarıyla enerji krizinin hakim olduğu Avrupa ülkeleri yarım eli Ukrayna’dan geldi. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Ukrayna'nın 30 milyar metkeküplük doğal gaz stoklarının bir kısmını (Avrupa Birliği) AB ülkelerine göndereceğini söyledi.

GAZIN BİR KISMI AB İLE PAYLAŞILACAK

AB'nin Rusya'ya olan enerji bağımlığından kurtulmaya çalıştığını hatırlatan Şmıgal, "Rusya'dan yapılan ithalatı önemli ölçüde biz karşılayabiliriz. Şu an doğal gaz depolarımızda 30 milyar metreküp gaz bulunuyor. Bunun bir kısmını Avrupalı ortaklarımıza sunacağız." dedi.

Şmıgal, AB'nin Ukrayna'ya verdiği destekler ve Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan ötürü teşekkürlerini iletti ve AB'nin 9 milyar avroluk mali yardımının 1 milyar avroluk dilimini aldıklarını, ikinci ve üçüncü dilimi en kısa sürede almayı beklediklerini ifade etti.

“RUSYA AVRUPA’YA KARŞI HİDBRİD BİR SAVAŞ YÜRÜTÜYOR”

Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattından gaz akışını kesmesinin bu kış Avrupa'da Ukrayna'ya desteği etkileme endişesi taşıyıp taşımadığı sorulan Şmıgal, bunun Rusya'nın yaymak istediği bir söylem olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Rusya şu anda Avrupa'ya karşı hibrid bir savaş yürütüyor. Gaz ve petrol şantajı yapıyor. Gıda ve göç krizi yaratıyor. Dezenformasyon ve siber saldırı yürütüyor. Ukrayna'da savaş yorgunluğu var ama Ukrayna'yı Rusya'ya karşı yalnız bırakmak Rusya'nın Avrupa'ya daha derinden nüfuz etmesinin ilk adımı olacaktır. Avrupa'nın tek kurtuluşu birlik içinde, G7 ve Ukrayna ile hareket etmekten geçer."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...