Rusya Kırım'a asker yığıyor
Ukrayma Savunma Bakanı Tenyukh, Ukrayna’nın tüm uyarılarına rağmen Rusya Kırım’a 6 bin asker ve zırhlı araçlar gönderdiğini açıkladı.
Ukrayma Savunma Bakanı İgor Tenyukh, Ukrayna’nın tüm uyarılarına rağmen Rusya’nın Kırım'a asker göndermeye devam ettiğini belirterek, “Rusya Kırım’a 6 bin asker ve zırhlı araçlar gönderdi" dedi. Tenyukh, Bakanlar Kurulu üyelerine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kırım'daki askeri birlikleri işgal etmeyi planladığını söyledi. Moskova yönetiminin Kırım'daki askeri birlikleri silahsızlandırmayı amaçladığına ilişkin istihbarat aldıklanını belirten Tenyukh, “Uyarılara rağmen bu tür girişimlerin gerçekleşmesi halinde, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ülkedeki yasalar ve silahlı kuvvetler yönetmeliğine göre hareket edeceğini resmen bildirmek isterim" dedi.
Ukrayna’nın tüm uyarılarına rağmen Rusya’nın bölgeye asker göndermeye devam ettiğine dikkat içeken Tenyukh, Moskova yönetiminin sınır ihlalinde bulunduğunu kaydetti. “Rusya’nın Kırım’a 6 bin asker ve zırhlı araçlar gönderdiğini” aktaran Tenyukh, bugün saat 02.30'da silahlı bir rus asker ile bir sivilin, Ukrayna’nın deniz taburu askeri birimin arazisine girmeye çalışırken gözaltına alındığını bildirdi. Bu arada, Kırım'da yaşanan gelişmeler referandum tarihinin de öne alınmasına neden oldu. Kırım Parlamentosu tarafından geçtiğimiz günlerde yeni başbakan olarak seçilen Sergey Aksenov, daha önce 25 Mayıs olarak belirlenen referandum tarihinin 30 Mart'ta çekildiğini açıkladı. Referandumda, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Ukrayna'ya bağlı bir cumhuriyet olarak devam edip etmeyeceği oylanacak.
Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi'nden, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Hükümeti'nin, ülkede barış ve huzurun sağlanması için kendilerinden yardım ricasında bulunduğu belirtilerek, bu ricanın dikkate alınacağı bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, gece Kiev’den gelen kimliği belirsiz bir grubun Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına baskın girişiminde bulunduğu, ancak bakanlığı ele geçirme çabalarının sonuçsuz kaldığını iddiasında bulundu.
Öte yandan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin “bağımsız, güvenilir olarak görülecek” arabulucular istediğini belirterek Hollanda’nın ilk Ukrayna Büyükelçisi olan, BM yetkilisi Robert Serry'nin böyle bir misyonda yer alabileceğini kaydetti. Power, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın da (AGİT) güvenilir olarak kabul edilecek uzamanlarının bulunduğunu sözlerine ekledi. İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Mark Lyall Grant da yaptığı açıklamada, böyle bir arabulucu misyonun BM Güvenlik Konseyi’nin onayını alması zorunluluğunun bulunmadığını söyledi. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Vitali Çurkin ise yaptığı açıklamada, “dayatılan arabuluculuğa” karşı olduklarını bildirdi. Rus haber ajansı Ria Novosti'nin bildirdiğine göre, Rusya'nın, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit Başkonsolosluğu Basın Müşaviri Evgenia Kaplunenko, 1 Mart itibarıyla, dağıtılan Berkut birliği mensuplarına Rus pasaportu verilmesine başlandığını söyledi.