Tgrt Haber

Rusya, Avrupa'ya vermediği doğal gazı yakıyor

27 Ağustos 2022 09:53 - Güncelleme : 27 Ağustos 2022 13:41
Avrupa'da 27 ülke Rusya'ya doğal gaz bağımlılığını azaltmak için önlemler alıyor.

Rusya teknik aksaklıklar nedeniyle Avrupa'ya vermediği fazla doğal gazı yakıyor. Depolama sorunu yaşayan bir tesiste, Almanya’ya gitmesi gereken 10 milyon dolar değerindeki doğalgaz her gün imha ediliyor.

Avrupa'da 27 ülke Rusya'ya doğal gaz bağımlılığını azaltmak için önlemler alıyor.

Rusya​ ve Ukrayna​ arasındaki savaş​ siyasi, ekonomik tüm dengeleri değiştirdi. Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulayan Batı buna karşılık enerji krizi ile karşı karşıya kaldı. Bu ülkelerin başında Fransa ve doğal gaz açısından Rusya’ya bağlı olan Almanya​ geliyor.  BBC’nin elde ettiği verilere göre, Almanya'ya tekinik aksaklıkalr nedeniyle gaz kısıtlamasına giden Rusya, St. Petersburg’un kuzeybatısındaki Portovaya’da kurduğu yeni sıvılaştırılmış gaz (LNG) tesisinde her gün 4.34 milyon metreküp gaz yakıyor. Bu miktarın piyasa değeri 10 milyon dolar. Durum ilk olarak yaz başında, sınır bölgesinde yaşayan Finlandiyalıların ufukta sönmeyen bir alev görmesiyle fark edildi. Gelişme takip edilirken tesisten yayılan ısıda önemli bir artış kaydetti. Ayrıca uydu fotoğraflarına da alevler yansıdı.

'SATACAK YER YOK'

Portovaya, Kuzey Akım-1 boru hattına Almanya’ya taşınan gazın verildiği noktaya yakın. Hat, temmuz ortasından beri yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor. Rusya bunu teknik aksaklıklara bağlarken Almanya’ya göre ise Moskova, yaptırımlara yanıt olarak Doğalgaz arzını kıstı. Yakılan gaz daha önce Almanya’ya ihraç ediliyordu. Uzmanlara göre doğalgaz üretimine, tesisi tekrar işler hale getirmenin zorluğu ve maliyetinden ötürü ara verilemezken, çıkan ürünü depolama imkânı da bulunamayınca imha etmek tercih edildi. Finlandiya’daki LUT Üniversitesi’nden enerji mühendisliği profesörü Esa Vakkilainen, “Uzun süren Yakma, bazı ekipmanlarda sorun yaşadıkları anlamına gelebilir” diyor. 

Norveç merkezli Rystad Energy şirketinden Sindre Knutsson’a göre ise “Alevin büyüklüğü, Rusya’nın Avrupa enerji pazarındaki rolünün büyüklüğünü simgeliyor. Rusya isterse gaz fiyatlarını yarın düşürebilir. Gazlarını satabilecekleri başka yer yok, bu yüzden yakmak zorundalar” yorumunu yaptı.

Rusya, Avrupa'ya vermediği doğal gazı yakıyor

BATI’DA TASARRUF ÖNLEMLERİ ALINDI

İsviçre hükümeti, enerji krizini önlemek için kış mevsiminde doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma hedefi koydu. Ekim 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasını kapsayacak şekilde gönüllülük esaslı başlatılan tasarruf kampanyası kapsamında halktan, evlerini normalden bir iki derece daha az ısıtmaları gibi önlemler almaları istendi. İsviçre’nin bu adımı Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeyi izliyor. AB üyeleri de yüzde 15 doğalgaz tasarrufu için kamusal alanların ısıtılması ve aydınlatmasında önlemler aldı. 

 

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...