Terör uzmanı Abdullah Ağar: Ukrayna ile kalmaz, bütün bölgeyi yakar
Rusya-Ukrayna sınırında gerilim giderek artarken yeni bir gelişme yaşandı. ABD Devlet Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme kararı prensipte alındı. Peki bu gelişme ne anlama geliyor? Sorun masada mı yoksa sahada mı çözülecek? Rusya’nın dahil olduğu bir savaş başlarsa ne olur? Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, TGRT Haber’de bölgedeki son bilgiler çerçevesinde yeni gelişmeleri yorumladı.
Rusya- Ukrayna krizinde yaşanan yeni gelişmeler, akıllarda sorun masada mı yoksa sahada mı çözülecek sorusunu getirdi. Son olarak ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bir işgal eyleminin olmaması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi prensipte kabul ettiği açıklandı. Ardından Kremlin’den de peş peşe olumlu açıklamalar geldi. Diğer yandan Rusya-Ukrayna sınırında gerilim giderek tırmanıyor. Ukrayna’nın doğusundaki bölgelerde çatışma haberleri geliyor. Ayrıca Ukrayna tarafından atılan top mermilerinden ikisi Rusya topraklarına düştü. Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, TGRT Haber’de bölgedeki son gelişmeler ışığında olasılıkları değerlendirdi.
MÜDAHALE MÜMKÜN!
Sahada tarafların birbirini suçladığının altını çizen Ağar, sahadaki kişilerden aldığı bilgilere göre son durumu şöyle aktardı: “Her iki taraf ta birbirini suçluyor. Onlar bize ateş açtı, biz de onlara açtık, diyorlar. Ağır silahlarla çatışılıyor, diğer taraftan daha büyük bir risk var. Top mermilerinin Rusya topraklarına düştüğü yönde bilgiler geliyor. Açıkçası olası büyüyecek bir mücadelenin gerekçelerini üretiyorlar. Buna müdahale edecek olan Rusya. ABD’nin de NATO’nun da müdahalesi olabilir. Bu illaki askeri müdahale olacak diye bir şart yok.”
RUSYA TARAFINDA OLAĞANÜSTÜ HAREKETLİLİK
Ağar, Biden ile Putin arasındaki olacak görüşmenin nedeninin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılmamasını önlemek olduğunu söyledi. Her iki tarafın da yüksek perdeden ifadeler kullandığına dikkat çeken Ağar, “Müzakerelerde her iki tarafın da istediği olmayacak ancak zaferle masadan kalktık diyecekler. Bu şartlarda müzakere trafiğinde en büyük parametre Rusya’nın askeri yığınağı ve yığınaklardaki hareketlilik. Dün gece Azak denizinde Rusya, hem denizi hem de hava sahasını kapadı. Hazar denizinden gelen gemilerde çıkarma hareketlerini gördük. Diğer taraftan Odessa tarafında da hareketlilik var” ifadelerini kullandı. Ağar, ABD’nin istihbarat uçakları sayesinde Rusya’daki askeri yığınağı daha net görebildiğini kaydederek konuşmasına şöyle devam etti: “Zaten Rusya ısrarla bir mücadele başlarsa bu burada kalmaz, diyor. Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dış basında Ukrayna’ya dışarıdan gelen savaşçılar var, diyor. Tablo bunu gösteriyor.”
SAVAŞ SIÇRARSA BÖLGEYLE SINIRLI KALMAZ
Her tarafın da gerilimi yavaş yavaş yükselterek istediğini alma ve karşı tarafı sindirme stratejisiyle hareket ettiğine değinen Ağar, “Savaşmadan savaşı kazanma derdindeler” dedi. Ağar, tarafların müzakere yoluyla bir çözüm oluşturamaması durumunda Rusya’nın yığınaklarının pek boşa gitmeyeceğini söyleyerek “Zaten yığınaklar pozisyon almış durumunda” tespitinde bulundu.
Ağar, Rusya’nın dahil olduğu bir savaşın başlaması durumunda bütün bölgenin ısınacağını söyledi. Savaşın sadece bu bölgede kalmayacağını açıklayan Ağar, “Bir yerlerde paylaşmalar var. Bu paylaşma sadece Balkanlar ve Kafkaslar ile sınırlı kalmayacak. Baltık, Doğu Avrupa, Boğazlar ve Karadeniz’i etkileyecek. Aslında ABD ve İngiltere’nin kendilerini yakmayacak şekilde Almanya ve Fransa merkezli yeni bir dizayn ve yeni bir NATO operasyon fotoğrafı çekmek istiyor” diye konuştu.