Tgrt Haber

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin 4. turu! Olumlu açıklamalar var

14 Mart 2022 09:00 - Güncelleme : 14 Mart 2022 17:39
Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmeler artık çevrim içi olarak devam edecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4. turunun bugün yapılacağını duyurmuştu. İki ülke arasındaki görüşmeler öğle saatlerinde resmen başladı. Fakat teknik arıza nedeniyle ara verildi, görüşmeler yarın devam edecek.

Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmeler artık çevrim içi olarak devam edecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna'nın işgalinin 19. gününde de bombalar yağmaya devam ederken iki ülke arasında 4. müzakere gerçekleşecek. Şimdiye kadar müzakerelerden barışa dair bir sinyal ortaya çıkmazken bu kez her iki taraftan da olumlu açıklamalar geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus basınına verdiği demeçte bir gazetecinin sorusu üzerine müzakerelerin bugün yapılacağını belirtti. Peskov, 4. görüşmenin video konferans yoluyla yapılacağını da aktardı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin yardımcısı Mihail Podolyak, Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerinin devam edeceğini doğruladı. Podolyak "Çok sayıda konu sürekli dikkat gerektiriyor. Ön sonuçları özetlemek için 14 Mart Pazartesi günü bir müzakere oturumu yapılacak" ifadelerinin yer aldığı bir tweet attı. Podolyak, görüşmelerin video konferans formatında kesintisiz devam ettiğini ve çalışma gruplarının "sürekli çalıştığını" söyledi.

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin 4. turu! Olumlu açıklamalar var

UKRAYNA TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile müzakerelerin 4. turunda Kremlin yönetiminden ateşkes, birliklerin derhal geri çekilmesi ve güvenlik garantisi talep edeceklerini bildirdi.

Müzakerelerin zor geçeceğine dikkati çeken Podolyak, "Rusya, saldırgan eylemlerinin saçmalığını fark etse de Ukrayna'nın barışçıl şehirlerine karşı 19 gündür uygulanan şiddetin doğru bir strateji seçimi olduğu yanılsaması içinde." ifadesini kullandı.

MÜZAKEREYE 'TEKNİK ARA'

Moskova- Kiev heyetleri arasında TSİ 13.00 civarında başlayan görüşmede 'teknik ara' verildi. Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin video konferans yoluyla yapılan dördüncü turu yarın kaldığı yerden devam edeceği bildirildi.

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin 4. turu! Olumlu açıklamalar var

RUSYA: TARAFLAR ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANABİLİR

Rus müzakere heyetinde yer alan Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsy, bugüne kadar gerçekleşen görüşmelerde ilerlemeler kaydedildiğini aktardı. Slutsy, açıklamalarında şunları söylemişti:

“Müzakere heyetlerinin ilk toplantısına kıyasla Moskova ve Kiev bir sonuca ulaşma konusunda belirli bir ilerleme kaydetti. Kişisel beklentilerime göre bu ilerlemeler önümüzdeki birkaç gün içinde her 2 tarafın toplantısında imzalanmış anlaşmalara dönebilir. Taraflar arasındaki anlaşmalar birçok insanı kurtarmaya yardımcı olacak.''

UKRAYNA: RUSYA OLUMLU KONUŞMAYA BAŞLADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Merhaba, müzakerelerin nasıl yürüdüğüne ilişkin bazı açıklamalar yapmak istiyorum. Önemli bir şeyi anlamalısınız. Rusya, Ukrayna’nın pozisyonunu, kendi ülke çıkarlarını koruduğunu anlamaya başladı. Masadaki pozisyonumuz çok sert ve ilk olarak askerlerin topraklarımızdan çıkarılmasına ve ateşkesin sağlanmasına ilişkin taviz vermeyeceğimizi Rusya anladı. Rusya olumlu konuşmaya başladı. Sayılı günler içinde olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Ukrayna’ya tüm bunlara dayanabildiği için minnettarım” demişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...