Tgrt Haber

Rusya-Ukrayna savaşına dair rapor yaşananlara ışık tuttu: Sadece yüzde 0,2 toprak el değiştirdi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: New York Times
30 Eylül 2023 13:14 - Güncelleme : 30 Eylül 2023 14:06
Rusya-Ukrayna savaşına dair rapor yaşananlara ışık tuttu: Sadece yüzde 0,2 toprak el değiştirdi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimine başlamasından bu yana Ukrayna topraklarının yalnızca yüzde 0,2'sinin el değiştirdiği ortaya çıktı. 

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna​'nın işgal girişimi şiddetli çatışmalarla devam ederken ortaya çıkan bir rapor tüm yaşananlara ışık tuttu.

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı ve savaş​ suçlarının kanıtlarını içeren rapor, New York Times'ın Savaş Araştırmaları Enstitüsü tarafından servis edildi. Rapora göre, Rusya sadece Ukrayna topraklarının yüzde 0,2'sinin el değiştirmesini sağlayabildi.

Bu, her iki tarafın da askerler, para ve silahlar da dahil olmak üzere çatışmaya ayırdığı kaynaklara rağmen, Ukrayna cephe hattının hareketi şaşırtıcı sonucu ortaya çıkarıyor.

Rusya-Ukrayna savaşına dair rapor yaşananlara ışık tuttu: Sadece yüzde 0,2 toprak el değiştirdi

HER İKİ TARAFTAN DA TOPLAM 500 BİN ASKER ÖLDÜ

New York Times’ın haberine göre, 1 Ocak’tan 25 Eylül’e kadar Ukrayna sadece 143 mil karelik alanı geri alırken, Rusya 331 mil karelik alanı ele geçirdi. ABD Nüfus Sayım Bürosu’na göre 188 mil kare, New Mexico’nun en büyük şehri olan ve toplam 189,5 mil kare alana sahip Albuquerque’nin büyüklüğünde.

Gazetenin raporuna göre Ukrayna, savaşın gidişatını kendi lehine çevirdiği haziran ayına kadar ilerleme kaydetmeye devam etti.

Rusya-Ukrayna savaşına dair rapor yaşananlara ışık tuttu: Sadece yüzde 0,2 toprak el değiştirdi

ABD’li yetkililer Ağustos ayında New York Times’a yaptığı açıklamada, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 500 bin askeri zayiatın meydana geldiğini, bunların 300 bininin Rus ve 190 bininin Ukrayna tarafında olduğunu söyledi.

''RUSYA, BATI SIRTINI DÖNENE KADAR BEKLEMEYE ÇALIŞIYOR''

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ne göre ABD, çatışmanın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya 75 milyar dolardan fazla yardım harcadı. Ukrayna kuvvetleri şu anda Rusya’nın güney ve doğu Ukrayna’daki işgal altındaki bölgelerindeki güçlendirilmiş savunma hatlarını aşmaya odaklanıyor.

Ancak King’s College’da savaş araştırmaları alanında doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Marina Miron, The Times’a verdiği demeçte, Ukrayna’nın ilerlemesindeki yavaşlamanın, siyasi irade eksikliği veya daha fazla silah sağlama konusundaki isteksizliğe bağlarken, “Rusya, Batı sırtını dönene kadar beklemeye çalışıyor” dedi.

 

Kaynak: New York Times
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...