Rusya ve Çin ile ABD ve İngiltere arasında Kızıldeniz gerilimi
ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husilere karşı operasyonlarından Rusya ve Çin rahatsız oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) askeri bir harekata asla izin verilmediğine dikkat çektiler.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Kızıldeniz'deki gerilimin son bulması için Gazze'deki savaşın bitmesi gerektiğini söyledi. Yemen'deki barış süreciyle Kızıldeniz bölgesindeki olayların ayrı tutulamayacağını söyleyen Grubdberg, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerine yönelik saldırılarının ve ABD'nin Husileri "terörist grup" olarak tanımlamasının "endişe verici" olduğunu dile getirdi.
"Potansiyel zorluklara rağmen ne olursa olsun çalışmalarımız devam edecek" diyen Grundberg, "Bu nedenle siyasi alanı korumamız, iletişim kanallarını açık tutmamız ve tüm aktörlerin çabalarımla aktif şekilde ilgilenmeye devam etmesi zorunludur." ifadelerini kullandı.
ÇİN VE RUSYA'DAN TEPKİ
Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky ve Çinli diplomat Zhang Jun ise BMGK'nin Yemen'e karşı askeri harekata asla izin vermediğini dile getirdiler.
Rus diplomat Polyansky, Moskova'nın "ticari gemilere yönelik saldırı ve el koymaları ve seyrüsefer özgürlüğünü engelleyen her türlü saldırıyı kategorik olarak kınadığını" vurgulayarak Rusya'nın Husi liderlerine, Yemen'in iç gündemine odaklanmaları ve barışın peşinden gitmeleri yönünde mesajlar ilettiğini belirtti.
Polyansky, Husilere saldırılarda ve bölgedeki gerilimde "Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırıların payı olduğunu" ileri sürerek "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması Kızıldeniz'deki durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olacak ve bu sulardaki gerilimin azalması da özel temsilci Grundberg'in çabalarının önündeki engelleri kaldıracaktır." dedi.
ABD VE İNGİLTERE'DEN SAVUNMA
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ve İngiliz mevkidaşı Barbara Woodward, Husi saldırılarının yasa dışı olduğunu ve bunlara karşı "orantılı ve yasal eylemlerinin" meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiğini ifade etti.
Wood, düzenlenen saldırıların "Husilerin Kızıldeniz, Bab al-Mandeb Boğazı ve Aden Körfezi'ndeki gemilere ve ticari nakliyata yönelik pervasız saldırılarını sürdürme kabiliyetlerini bozmayı ve azaltmayı amaçladığını" söyledi.
Woodward da Husi saldırılarının "bölgedeki gıda malzemeleri ve insani yardım maliyetleri de dahil olmak üzere küresel nakliye maliyetlerini arttırdığını" iddia etti.