Rusya'dan İsveç ve Finlandiya'ya yine gözdağı: Sonuçları ağır bir hata olur
İsveç ve Finlandiya'nın NATO girişimleri hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ''Sonuçları ağır olacak büyük bir hata'' dedi.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO adımlarının ardından Rusya'dan gözdağı ve tehditler gelmeye devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ''NATO'ya katılması hata olur'' sözlerini yineledi. Ryabkov, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO girişimleri, sonuçları bakımından büyük bir hata. Bu karar neticesinde iki ülkenin de güvenliğinin güçlendirilmeyeceği bizim açımızdan çok açık. Bu karara basit bir tepki vereceğimiz düşünülmesin. Askeri gerilimin seviyesi yükselecek" ifadelerini kullandı.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Finlandiya Başbakanı Sanna Marin geçtiğimiz Perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada, "NATO üyeliği Finlandiya'nın güvenliğini güçlendirecektir. Finlandiya, gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalıdır" açıklamasını yapmış, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, İsveç'in NATO üyeliğiyle birlikte gelecek resmi güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu söylemişti.
FİNLANDİYA DÜNYA'YA DUYURDU
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği tartışılırken iki ülkenin de katılım için karar aldığı belirtilmişti. Geçtiğimiz günlerde ilk hamle Finlandiya’dan geldi. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmaya hazırlanan Finlandiya’nın üyelik için başvuruda bulunacağı bildirildi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in yaptıkları ortak açıklamada, "Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz." ifadesi kullanmıştı.
İSVEÇ DE HAREKETE GEÇECEK
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde Finlandiya'nın açıklaması sonrası ülkesinin hareketsiz durmayacağını belirterek başvuru için bütün hazırlıkların yapıldığını belirtmişti. İsveç tarafından yapılan güvenlik incelemesi düzenlenen bir basın toplantısında açıklanmıştı. Raporda "İsveç'in NATO üyeliği askeri çatışma eşiğini yükseltecek ve bu nedenle kuzey Avrupa'da caydırıcı bir etkiye sahip olacaktır." denilmişti.