Tgrt Haber

Rusya’dan tahıl koridoru için olumlu adım: İzin belgesi hazırlanıyor

16 Temmuz 2022 11:34 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 11:42
Rusya’dan tahıl koridoru için olumlu adım: İzin belgesi hazırlanıyor

Türkiye’nin önderliğinde tahıl krizinin çözülmesi için atılan adımlar meyvesini vermeye başladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına izin verecek belgenin hazırlandığını açıkladı.

Türkiye’nin önderliğinde hafta arası İstanbul’da tahıl koridoru​ zirvesi gerileştirilmişti. Zirveye Türkiye​, Rusya​ ve Ukrayna​ savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyeti katılmıştı. Yapılan görüşmenin ardından müzakerelerde ilerleme sağlandığı açıklanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Rus devlet televizyonunda yaptığı açıklamada “Karadeniz inisyatifi ile ilgili nihai belgeyi oluşturma çalışması yakında tamamlanacak” dedi.

TAHRAN’DA GÖRÜŞÜLECEK

Tahıl koridorunun Kiev’e silah ve askeri ekipman yollanması için kullanılmasını da önlemek istediklerini belirten Konaşenkov, Moskova’nın önerilerinin katılımcı taraflarca büyük ölçüde desteklendiğini söyledi.

 Çarşamba günkü görüşmelerden İstanbul’da tahıl sevkiyatı için üçlü bir koordinasyon merkezi oluşturulması ve liman çıkış ve varış noktalarından ortak kontrol yapılması konusunda ilerleme sağlanmıştı. Tarafların haftaya yeniden toplanması beklenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lider Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile salı günü Tahran’da görüşecek.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...