Tgrt Haber

Rusya'dan tehdit gibi açıklama, 'İptal ederiz'

02 Aralık 2015 11:32
Rusya'dan tehdit gibi açıklama, 'İptal ederiz'

Karadağ'ın NATO'ya katılımına karşı çıkan Rusya'dan konuyla ilgili tehdit gibi bir açıklama geldi, 'Rusya Karadağ'ın NATO'ya katılması durumunda ortak programlarını iptal edilebilir.'

Brüksel'de toplanan NATO dışişleri bakanları Karadağ'ın NATO'nun 29'uncu üyesi olması konusunda anlaştı. Kararı duyuran NATO Genel Sekreteri "Bu çok özel bir müttefikliğin başlangıcı" ifadesini kullandı.  Bu arada Karadağ'ın NATO'ya katılımına karşı çıkan Rusya'dan konuyla ilgili ilk tepki geldi. Rusya Karadağ'ın NATO'ya katılması durumunda ortak programların iptal edilebileceğini bildirdi. NATO dışişleri bakanları toplantısı Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Karadağ'ın NATO'nun 29 üyesi olması sıfatıyla davet edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. NATO'nun kararını "Karadağ'ı kutluyoruz" sözleriyle duyuran Genel Sekreter Jens Stoltenberg, "Bu çok özel bir müttefikliğin başlangıcı" dedi.

RUSYA KARADAĞ'IN ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKIYOR

Rusya, Karadağ’ın NATO’ya katılımına karşı çıkıyordu. Bir çok Rus vatandaşın Karadağ'ı coğrafi konumu sebebiyle bir yatırım ve kaçış bölgesi olarak  görmesi Rusya'yı rahatsız ediyordu. Karadağ, aylar sürebilecek katılım sürecinin ardından ittifakın 29.  üyesi olacak. Arnavutluk ve Hırvatistan'ın 2009 yılında katılımının ardından  NATO'nun Balkan ülkelerinden birine yaptığı bu ilk davete, Rusya'nın karşı  olduğunu biliniyor.
 
RUSYA İLE KARADAĞ ARASINDA AÇIKLAMA SAVAŞ YAŞANMIŞTI

Ekim ayında Karadağ'da yaşanan gösterilerde hükümete yakın kimi analistler Rusya ve bölgedeki partneri Sırbistan'ın etkisi bulunduğunu, protestoların arka yüzünde NATO üyeliğinin istenmemesi olduğunu savunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Karadağ'daki muhalefet protestoları sırasında polisin göstericilere müdahalesinden endişe duyulduğu ifade edilmişti. Karadağ Başbakanlığından yapılan açıklamada ise Rusya'nın bu açıklamasının, Karadağ Başbakanı Djukanovic'in söz konusu protestoların AB ve NATO üyeliğine karşı protestolar olduğu açıklamasını haklı gösterdiği ifade etmişti. Moskova tarafından yapılan açıklamada, Karadağ'daki protestolarda Rusya'nın aktif rol oynadığı iddiaları reddedilse de Karadağ hükümetince yapılan açıklamada aksi ifadeler yer almıştı. NATO'nun 2009'da Üyelik Hareket Planı sunduğu Karadağ, 2010'dan beri tam üyelik için müzakereler yürütüyordu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...