Tgrt Haber

Rusya’nın AB’ye gaz yaptırımı Kazakistan’a yaradı! Kömür ihracatında rekor kırdılar

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Eylül 2022 11:21 - Güncelleme : 05 Eylül 2022 11:53
Rusya’nın AB’ye gaz yaptırımı Kazakistan’a yaradı! Kömür ihracatında rekor kırdılar

Rusya Devlet Başkanı Putin’in AB’ye yönelik ‘gaz’ resti sonrasına Batıda kış oldukça zor geçmesi bekleniyor. Bir dizi önlemi hayata geçirmeye başlayan AB ülkeleri bir taraftan da alternatif enerji arayışına girdi. Kazakistan’dan kömür ihracatında bulunan Avrupa ülkelerinin talebi karşısında rekor seviyeye ulaşıldı.

Rusyaile Ukraynaarasındaki savaş nedeniyle enerji krizi​ Batı’yı adeta çaresiz bıraktı. Rusya’ya enerji bağımlılığı olan Avrupa​ ülkeleri yaptırım kararı sonrasında Moskova yönetimi tarafından rest ile karşılaştı. Kış aylarının yaklaşması ile birlikte ‘enerji’ endişesi tavan yaptı. Rusya’nın gazı kesmesi ile birlikte zor günlerin beklediği Avrupa’da ülkeler peş peşe önlemler ve alternatif arayışlar içerisine girdi.

AVRUPA ÜLKELERİNDEN KAZAKİSTAN İLE ‘KÖMÜR’ ANLAŞMASI

Vatandaşlara her fırsatta tasarruf ve tavsiye içeren açıklamalarda bulunan hükümetler bir taraftan da diğer enerji alternatifleri için harekete geçti. Kazakistan ile Avrupa ülkeleri arasında kömür ihracatı bu yılın 7 ayında 6,4 milyon ile rekor kırdı.  İnformburo haber sitesinde yer alan bilgiye göre, Kazakistan 2022'nin Ocak-Temmuz döneminde Avrupa'ya 371,8 milyon dolar kömür ihracatı gerçekleştirdi.

RAKAM İKİYE KATLANDI

Geçen yıl Kazakistan'dan Avrupa'ya kömür ihracatı 5,2 milyon ton, daha önceki yıllarda ise 4 milyon tonu geçmiyordu. Bu yıl Kazak kömürünün Avrupa'daki en büyük alıcıları arasında sırayla İsviçre (4,5 milyon ton), Polonya (723 bin ton) ve Belçika (213 bin ton) yer aldı. Bunun yanı sıra listede Bulgaristan, İngiltere, Lihtenştayn, Romanya ve Letonya da bulunuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...