'Rusya’nın davranışı Sovyetler Birliği politikasının devamıdır'
Eski Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoğlu, Rusya'nın Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurmasına ilişkin, "Rusya’nın Kırım Tatarlarına karşı davranışı, Sovyetler Birliği politikasının devamıdır." dedi.
Eski Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya tarafından Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin yasaklanmasını, aşırı örgüt kapsamına alınması için başvuruda bulunulmasını, mahkeme sonuçlanıncaya kadar meclisin faaliyetlerini durdurma kararı alınmasını sert dille eleştirdi.
Kırımoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rusya’nın Kırım Tatarlarına karşı davranışı, Sovyetler Birliği politikasının devamıdır. Biz zannetmiştik ki Rusya, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra biraz akıllandı. Ama hiçbir değişme olmadı, daha kötü oldu. Mahkemelerde 'siyasi konularda adalet yok' demek, doğrudur. Nasıl emir verilirse, mahkemeler öyle karar çıkarıyorlar." şeklinde konuştu.
"Kırım'a bu yapılan çok akılsızca"
"Putin, tüm dünyaya güç gösterisi yapmak için böyle şeyler yapıyor." diyen Kırımoğlu, "Aslında bu karar, Rusya’nın kendi ceza kanununa bile aykırı. Öyle şey yapılamaz. Madem ki mahkemeye gidiliyor, sonucunu beklemek lazım. Ama yazdıklarına göre (Kırım Tatar Milli Meclisi kanunsuz bir şey yapmasın diye) öncelik olarak böyle bir yasak çıkarılıyor. Kırım'a bu yapılan çok akılsızca." ifadelerini kullandı.
"Biz o savcıları ve vazifelerini meşru görmüyoruz"
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov da, Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya'nın Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararı almasına ilişkin, "Kırım’daki durumu şu şekilde anlatabiliriz; Kendi kendilerine savcı diyen insanlar var şimdi Kırım’da. Kırım’da şimdi işgal durumu var ve biz o savcıları ve vazifelerini meşru görmüyoruz." dedi.
Çubarov, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Poklonskaya, 'ben savcıyım, benim hakkım var' diyerek karar verdi ama bu kararı Rusya'nın kanunlarına aykırı. 7 ve 9'uncu maddelerde, 'cemiyetlerin faaliyetleri uygun görülmez ise savcı faaliyetlerin iyileştirilmesi ya da düzeltilmesi yönünde ikazda bulunabilir ama kendi kararıyla cemiyetin faaliyetlerini durdurmaya hakkı yok, buna mahkeme karar verebilir' diyor. Bu savcı, şimdi mahkeme kararı olmadan işgalci Rusya’nın kanunlarına karşı karar almış oldu. Aslında bu kararı tek başına almadı. Buna Moskova karar verdi. Yani Moskova’dan emir geldi. Ama bu karar, son birkaç ay içinde dünyada büyük tepki topladı. Bu konuda birçok açıklama yapıldı."