3. Dünya Savasi söylentileri, Rusya-Ukrayna savasi ve Orta Dogu’daki çatismalar birçok ülkeyi savunma sanayi alaninda harekete geçirdi. Süper güç ülkeler ileri düzeyde askeri teknolojilere sahip silahlar ve savas uçaklari gelistirmeye basladi. NATO ve ABD ile restlesmeler sonrasi Rusya askeri alanda çalismalarini hizlandirdi. Rusya'nin havacilik mühendisliginin sinirlarini zorladigi 6. Nesil bir savas uçagi gelistirdigi ortaya çikti.
MiG-41 olarak bilinen uçak, sadece atmosferimizde dalga olusturmayi degil ayni zamanda alçak uzay yörüngelerine de siçramayi hedefliyor. Bu son teknoloji köklü MiG-31M'den ilham aliyor ve havacilik dünyasinin henüz görmedigi hiçbir seye benzemeyen özellikler sunmayi vaat ediyor.
Dünya genelinde havacilik alani MiG-31'in modernize edilmis bir versiyonu olan MiG-31M'nin varligindan haberi olmayabilir. Uzmanlarin iddiasina göre Rusya'nin 90'li yillarda gelistirdigi söylenen uçak yakinda yeni versiyonuyla envantere girebilir. Askeri analistlere göre MiG-31M'nin yeni nesil süpersonik önleyici MiG-41’e temel olacagi degerlendiriliyor.
Görsel çekiciliginin yani sira dikkate deger iyilestirmeler arasinda genisletilmis 300 litrelik yakit deposu yer aliyor. Gelismis bir Zaslon-M radari ve 6 adet havadan havaya füze tasima kapasitesi de dahil. MiG-31M'nin 1990’larda ekonomik sebeplerden dolayi üretime girmedigi belirtildi. Rus uzmanlar MiG-31M’den sonra 6. Nesil MiG-41 savas uçaginin 2025 yilina kadar göklere çikacagini öne sürüyor. Uçaga güç verecek darbeli patlama motoru gibi gelistirmeler uçagin üretimini geciktirecegi düsünülüyor.
Yerel haberlere göre uçagin alternatif bir motorla çalisacak sekilde tasarlanmis olabilecegi belirtiliyor. Potansiyel seçenekler arasinda Su-57'den ödünç alinan ikinci asama motor veya Soyuz AMNTK'dan P-579-300 motor yer aliyor. Ilginçtir ki P-579-300 zaten gelismis bir gaz jeneratörüne sahiptir. Daha önce Yak-141'de kullanilan P-79-300, bu gelismenin temel modeli olarak hizmet ediyor.
Oldukça gizli bir savunma projesi oldugu söylenen MiG-41’in tam olarak 2028’de hizmet edecegi belirtiliyor. MiG-41'in Mach 4.3'teki hiz yeteneklerinden bahsediliyor.
MiG için su anda benzersiz bir proje üzerinde çalistigi vurgulaniyor. ‘’Yeni bir dikey kalkis güverte tabanli avci uçagi’’ seklinde isimlendirilen projede R-579-300 motorunun dönen bir agizlik olmadan dikey kalkis gerçeklestirecek sekilde yerlestirilecegine dair bilgiler var. Bu dikkat çekici özellik, kaldirma kuvveti olusturmak için motorun ikinci devresinden gelen havanin özel borular araciligiyla asagiya dogru yönlendirilmesiyle mümkün olmaktadir.
Military Watch'a göre Rusya, hava savasi alaninda potansiyel bir oyun degistirici olan elektromanyetik darbeli [EMP] silah gelistiriyor. Yenilikçi 'enerji silahi' ulasilabilir hedeflerin araligini genisletebilir. Bu da MiG-41 savas uçaginin insansiz hava araçlarini ve savas uçaklarini rahat vurabilecegini gösteriyor. MiG-41'in R-37 füzeleriyle donatilabilecegi de iddia ediliyor.
Rus basini Izvestia, MiG-41'in birden fazla savas basligina sahip hipersonik mühimmatlari idare edebilen çok amaçli bir önleyici füze sistemine sahip olabilecegini bildiriyor.
6. nesilde, uçagin sahip oldugu genel özellikler su sekilde:
• Gelistirilmis gizlilik teknolojisi sayesinde nihai gizlilik
• Diger uçak ve kara kuvvetleriyle yüksek entegrasyona sahip ag olusturma yetenekleri
• Herhangi bir hizda uçus verimliligi
• Insansiz mod olasiligi
• Birden fazla hedefin artan tespit ve takip araligi
• Lazer silahlar