Tgrt Haber

Rusya'nın seferberlik ilanına ilk tepkiler: Tehlikeli tırmanışa Ukrayna da karşılık verdi

21 Eylül 2022 10:23 - Güncelleme : 21 Eylül 2022 16:46
Rusya'nın seferberlik ilanına ilk tepkiler: Tehlikeli tırmanışa Ukrayna da karşılık verdi

Rusya'nın kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından Ukrayna Başkan Yardımcısı Podolyak, işgalin beklendiği gibi gitmemesinin göstergesi olarak yorumlarken İngiltere, kararın ciddiye alınması gerektiğini, Almanya ise kararın yanlış ve kötü bir gelişme olduğunu belirtti.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna​'nın işgali 210 gündür devam ederken Rus lider Putin, bugün ülkede kısmi askeri seferberlik​ ilan etti. Putin'in planları doğrultusunda ilerlemeyen işgalin getirdiği seferbelik kararına dair Putin, "Batı ülkemizi yok etmeye çalışıyor, bizim hedefimiz Donbas​'ın özgürleştirilmesi. Batı bize karşı nükleer şantaj yapıyor. Batı'ya söylüyorum, yanıt verecek çok sayıda silahımız var. Bu blöf değil" dedi.

Rus lider Ukrayna'nın Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini söyledi. Putin, toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını aktardı.

UKRAYNA: SAVAŞIN PLANLANDIĞI GİBİ GİTMEDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Seferberlik kararının ardından tepkiler de gelmeye başladı. Ukrayna Başkan Yardımcısı Podolyak, "Bu karar savaşın planlandığı gibi gitmediğini gösteriyor. Putin'in amacı savaşın suçunu üzerinden atmak ve kötü giden ekonomiyi Batıya bağlamak" dedi.

İNGİLTERE: CİDDİYE ALMALIYIZ

İngiltere'de Dışişleri Bakanlığı Ofisi'nden Gillian Keegan Sky News'e yaptığı açıklamada Rusya'nın ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Keegan, "Açıkça bu ciddiye almamız gereken bir durum. Putin'in seferberlik ilanı tehlikeli bir tırmanış" dedi.

ALMANYA: YANLIŞ VE KÖTÜ BİR GELİŞME

Almanya Ekonomi Bakanı ise kısmi seferberlik kararını kötü ve yanlış olarak tanımladı. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck "Rusya'nın kısmi askeri seferberlik kararı yanlış ve kötü bir gelişme. Bir sonraki adımda neler yapacağımız konusunda hükümet danışma halinde" dedi.

ABD: ZAYIFLIK GÖSTERGESİ

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink benzer bir açıklamada bulunarak, "Referandum ve seferberlik zayıflık göstergesi" dedi.  Brink, yaptığı açıklamada ayrıca ABD'nin hiçbir zaman Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki hak iddialarını tanımayacağını vurguladı. 

HOLLANDA: PANİĞİN GÖSTERGESİ

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise kısmi seferberlik ilanının Putin'in yaşadığı paniğin göstergesi olduğunu söyledi. 

LETONYA: NAZİ ALMANYASI KADAR TEHLİKELİ

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesi üzerine, Ukrayna'ya daha fazla destek verilmesini istedi. Rinkevics, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Putin, Ukrayna'nın bazı bölgelerinin kısmi seferberliğini ve ilhakını duyurdu. Onun şantajına boyun eğmemeli ve Ukrayna'yı elimizden geldiğince desteklemeliyiz" dedi. Rinkevics, Rusya'nın bugün Avrupa ve dünya barışı için "geçen yüzyıldaki Nazi Almanyası kadar tehlikeli olduğunu" belirtti.

HIRVATİSTAN: EN KRİTİK DÖNEM

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıkladığı "kısmi seferberlik" kararını değerlendirerek, Ukrayna'daki savaşın "en kritik döneminin" yaşanacağını söyledi. Başkent Zagreb'de bir konferansa katılan Milanovic, muhabirlerin sorusu üzerine Putin'in, sadece yedekte bulunan vatandaşların zorunlu askerliğe tabi tutulacağını açıkladığı "kısmi seferberlik" kararını değerlendirdi. Rus rublesinin istikrar ve durgunluk çizgisinde devam ettiğine işaret eden Milanovic, "Bu da Ukrayna'daki savaşın uzaması anlamına gelir zira savaşı finanse edecek durum mevcut. Putin'in bu ekonomik istikrar nedeniyle iç siyasi desteği sağladığı kanaatindeyim." dedi.

ÇEK CUMHURİYETİ: TEK SALDIRGAN RUSYA

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala da sosyal medya hesabı üzerinden Putin'in açıklamasına yönelik yaptığı açıklamada, "Vladimir Putin'in ilan ettiği kısmi seferberlik, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşı daha da tırmandırmaya yönelik bir girişim ve Rusya'nın tek saldırgan olduğunun bir başka kanıtıdır. Ukrayna'ya yardıma ihtiyaç var ve bunu kendi çıkarlarımız için yapmaya devam etmeliyiz" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...