Rusya'nın Suriye vetosuna tepki: Büyük hayal kırıklığı ve insanlık dışı
Rusya, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye yardım ulaştırılmasını sağlayan yardım mekanizmasının süresini 9 ay uzatmayı öngören karar tasarısını veto etti. BM Genel Sekreteri, kararı 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirirken ABD'den sert tepki geldi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Brezilya ve İsviçre'ninSuriye yardım mekanizmasının 9 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısı oylandı. Tasarı, 15 üyeli BMGK'de 13 "evet", 1 "çekimser" oy alırken, daimi üye Rusya'nın "hayır" oyuyla onaylanamadı.
Oylamanın ardından söz alan BMGK üyelerinin bir çoğu Rusya'nın kararını "hayal kırıklığı" olarak nitelendirerek, Suriye halkına gerekli yardımın ulaşamamasının ülkenin kuzeybatısındaki insanları açlığa maruz bırakacağını dile getirdi.
Kararı veto eden Rusya'nın mekanizmaya ilişkin ayrı bir karar taslağı bulunuyor.
Rusya'nın sunduğu taslak, mekanizmanın 6 ay uzatılmasını talep ediyor ve Suriye yönetimini gözeten bazı unsurlar içeriyor.
''İNSANLIK DIŞI''
ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Rusya'nın, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye yardım ulaştırılmasını sağlayan mekanizmanın görev süresinin uzatılmasını veto etmesinin "insanlık dışı" olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
"ABD'nin, Rusya'nın Suriye'ye sınır ötesi insani yardımı insanlık dışı bir şekilde veto etmesinden derin bir hayal kırıklığına uğradığını söyleyebilirim. Rusya, ezici Konsey desteğine, BM Genel Sekreteri, BM insani yardım kuruluşları ve sahada çalışan STK'lerin çağrılarına rağmen bu kararı engelledi.''
Yardımların, "Suriye halkı için hayati önem taşıyan can damarı" niteliği taşıdığını ifade eden Miller, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ulaştırılan bu yardımların güvence altına alınması için BMGK'nin Suriye'ye sınır ötesi erişimin 12 ay uzatılmasına izin vermesi gerektiğini "defalarca" söylediklerini dile getirdi.
SURİYE'YE YARDIM MEKANİZMASI
BMGK'nin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor. Genellikle gıda ve ilaçlardan oluşan yardımların yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor.
En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmıştı. Mekanizmanın görev süresi dün gece doldu.