Rusya Ukrayna'da istediği başarıyı neden yakalayamadı? İşte 9 sebep
Rusya, dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olmasına rağmen Ukrayna'da istediği başarıyı yakalayamadı. Washington Post, dokuz maddede Rus ordusunun neden başarılı olamadığını kaleme aldı.
Rusya, dünyanın en büyük ve en güçlü ordularından birine sahip olmasına rağmen Ukrayna'da istediği başarıyı, ilerlemeyi kaydedemedi. Geçtiğimiz günlerde Kremlin de Ukrayna'da ciddi kayıplar verdiklerini açıkladı. ABD basını, bu konuyu ele aldı ve Washington Post, dokuz maddede Rus ordusunun neden başarılı olamadığını yazdı.
UKRAYNA'NIN DİRENİŞİ
Washington Post'un haberine göre, Rusya'nın en büyük hatası Ukraynalıların direnişini hafife almasıydı. Rusya, hızlı ve kolay bir zafer planladı fakat Ukrayna, Batı'dan gelen silahlarla karşılık verdi. Ukrayna ordusunun yanı sıra ise sivil halk da direnişin karşısında durdu ve Rus ordusuna karşı savaştı.
RUS ASKERLERİ KANDIRILDI
Ukraynalıların esir aldıkları Rus askerlerinin ifadelerine göre, birçok birlik Ukrayna'yı işgal edeceklerinden habersizdi. Bazı askerlere askeri tatbikat yapılacağı söylendi. Bazıları ise yalnızca Donbas bölgesine gönderildiklerini sanıyorlardı. Rus askerleri de bu işgale psikolojik olarak hazır değildi.
RUS ORDUSU HAZIRLIKSIZDI
Rus birlikleri Ukrayna'nın koşullarında da bir haberdi ve hazırlıksız yakalandılar. Rus ordusunun yanlarına aldıkları erzak hızla tükendi. Rus askerlerinin yakıtları olmadığı için yol kenarlarında mahsur kaldığını ve aç askerlerin dükkanları yağmaladığını gösteren videolar ortaya çıktı.
YETERSİZ ERZAK, LOJİSTİK BAŞARISIZLIK
Rus ordusunun yanlarına aldıkları iki haftalık erzak hızla tükendi. Rus askerlerinin yakıtları olmadığı için yol kenarlarında mahsur kaldılar. Aç kalan Rus askerleri, dükkanları yağmalamaya başladı. Birlikler, yiyecek ve diğer malzemeleri tükendiğinde, üstlerinin ikmal için hiçbir planı yoktu. Tanklar durdu.
HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ HESABA ALINMADI
Rus ordusu, sınırın ötesine yollanmadan önce Ukrayna hava savunma sistemlerinin yok edileceğini düşünüyorlardı. Hava desteği olmadan Ukrayna'ya girdiler. Washinton Post; bunu, komutanların çok az direnişle karşılaşacakları yönündeki yanlış hesaplamasıyla açıklıyor. Ukrayna askeri uçaklarının işgalden yedi hafta sonra hala havada olduğuna dikkat çekiliyor.
CEPHELERİN SAYISI ARTTI
İşgal dört cephede başlatıldı. Kuzeyde Kiev'e, kuzeydoğuda Harkov'a doğru. Doğu ve güneyse Kırım'dan. İlk direniş başladığında, birlikler kendilerini ülkenin sınırları boyunca dizilmiş halde buldular. Böylece zaten yetersiz olan tedarik hatları uzadı.
GÜVENSİZ İLETİŞİM AĞI
Rus ordusu, iletişim kurmak için cep telefonlarını ve eski moda radyoları kullanarak harekete geçti. Ukraynalılar, cephelerde Rus hareketiyle ilgili mesajları engelledi. Gazeteye göre, yedi Rus generalden bir kısmı, Ukraynalıların konumlarıyla ilgili mesajları ele geçirmesi nedeniyle öldü.
EMİR-KOMUTA AKSAKLIKLARI
Uzmanlara göre, Rusya'nın merkezileşmiş ordusu karadaki askerlere karar verme ya da emir ver yetkisi vermedi. Cephede zorluklarla karşılaşan birlikler, Moskova'daki üstlerinden emir beklemek zordunda kaldılar.
SADECE A PLANLARI VARDI
Rus birlikleri açıkça direnişle karşılaşacakları bir senaryoya hazırlıklı değildi, yedek bir planları da yoktu. Bunun yerine, birlikler başlangıçta emredildiği gibi ilerlemeye devam ettiler. Bu da onları kolay hedef haline getirdi.