Almanya'dan Putin'e 'ruble' cevabı: Gaz ödemeleri Avro yapılacak
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırıları sürerken doğal gaz krizi dünya genelinde bir numaralı konu oldu. Putin'in 'Ruble yoksa gaz yok' çıkışına Almanya Başbakanı Olaf Scholz cevapverdi. Scholz, ülkesinin Rusya'dan ithal edilen doğal gaz için ödemeleri avro olarak yapacağını Putin'e bildirdiğini söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları İstanbul’daki kısmi ateşkes anlaşmasına rağmen sürerken doğal gaz konusu yeniden gündeme geldi. Sert saldırılarını sürdüren Rusya’nın doğal gazına, Avrupa ülkeleri önlem almak için yeni kararlarını masaya yatırmıştı. Almanya ve Avusturya, Rusya ile olası bir ödeme krizi sebebiyle doğal gaz arzında sorun yaşanması ihtimaline karşı "acil durum planlarını" devreye aldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazı için ödemenin rubleyle yapılması gerektiğini, yapılmaması takdirde durdurulacağını belirtmişti. Putin bugün yeni uygulama için tarih de açıklamıştı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile Berlin'de düzenlenledikleri ortak basın toplantısında, Rus gazına yapılacak ödemeler konusunda "Sözleşmelere baktık. İçeride ödemenin avro olarak yapılacağı yazıyor. Görüşme sırasında Rusya Devlet Başkanına bunun böyle olması gerektiğini ve böyle kalacağını söyledim." dedi.
''BU ZAMAN ALACAK BİR ÇALIŞMA''
Özellikle şirketlerin bu ödemeleri avro cinsinden yapmak istediklerine işaret eden Scholz, "Onun (Putin) fikirleri, bunun olabileceği yönünde. Buna artık yakından bakacağız ancak her durumda şirketler avro cinsinden ödeme yapmak istiyorlar ve öyle yapabilirler, yapacaklardır." diye konuştu. Scholz, Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bu zaman alacak bir çalışma. Enerji ithalatını çeşitlendirmeye devam edeceğiz. Bu aynı zamanda Putin'e uzun vadeli bir mesaj." ifadesini kullandı.
PUTİN'E NET MESAJ
Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki katılım müzakerelerine değinen Scholz, Batı Balkan ülkelerinin net bir AB perspektifine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Scholz, "Daha fazla gecikme, Batı Balkanlar'ı savunmasız ve üçüncü tarafların etkisine açık hale getiriyor. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile katılım müzakereleri bir an önce başlatılmalıdır." şeklinde konuştu. Scholz, Vladimir Putin'i Ukrayna'ya karşı savaşı sona erdirmeye çağırarak, "Putin'i şimdi bir ateşkesi kabul etmeye, insani yardımları mümkün kılmaya ve gerçek barış müzakerelerini yürütmeye çağırıyoruz" dedi. Scholz, Rusya'ya yönelik yaptırımların kararlılıkla uygulanacağını kaydetti.
AVUSTURYA'DAN AÇIKLAMA
Avusturya Başbakanı Nehammer de Rusya'ya enerji bağımlılığının korkunç bir şey olduğunun altını çizerek, yaptırımların onları uygulayan devletleri değil, uygulananları zayıflatması gerektiğine dikkat çekti. Karl Nehammer Avusturya'nın da gelecekte Rus gazına bağımlı olmaması için gaz arzını çeşitlendirmeye çalıştığını belirtti. Avusturya'nın Batı Balkan ülkeleriyle uzun bir ortak tarihe sahip olduğunu hatırlatan Nehammer, "Sadece olası Avrupa perspektifleri hakkında konuşmamız değil, aynı zamanda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla burada vites değiştirmemiz, harekete geçmemiz ve bu ülkelerdeki insanlara bir bakış açısı kazandırmamız jeostratejik çıkarlar açısından bizim için önemli." şeklinde konuştu.
''SIRBİSTAN DA UNUTULMAMALI''
Nehammer, halihazırda Batı Balkanlar'da neler olduğuna bakılmasını isteyerek, özellikle Bosna Hersek'in yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bosna Hersek'in AB'nin tarihi bir mirası olduğunu, bir daha şiddet ve acının yaşanmaması için sorumlulukları bulunduğunu belirten Nehammer, "Bosna Hersek yalnız bırakılmamalı. Bosna Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti orada çözülme istiyor. Diğer yandan, Sırbistan unutulmamalı. Balkanlar'ın önde gelen ülkesi. Büyük ülkelerin, Rusya, Çin, BAE'nin buraya büyük ilgisi var. Batı Balkanlar'ın Avrupa'ya ait olduğu net olarak belirlenmeli." değerlendirmesinde bulundu.