Rusya'ya 'Doğu Ukrayna' uyarısı
Beyaz Saray, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusuna girmesi halinde bunun gerginliği çok ciddi biçimde artıracağı uyarısında bulundu.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da hafta sonunda meydana gelen gerilimi artırıcı adımlardan endişe duyuyoruz ve bunları Rusya'nın Ukrayna üzerinde artan baskısının bir sonucu olarak görüyoruz. Rus yanlısı gösterici gruplarının, doğudaki Kharkiv, Donetsk ve Luhansk kentlerinde hükümet binalarını ele geçirdiğini gördük ve bu göstericilerin bazılarının yerel halktan değil, parayla tutulduğuna dair güçlü deliller var" diye konuştu. "Eğer Rusya, ister açık ister gizli olarak doğu Ukrayna'ya girerse bu gerginliği çok ciddi biçimde artırır" diyen Carney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve hükümetini, "Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik tüm gayretlere son vermeye" çağırdıklarını belirtti.
Carney, ABD'nin, "durumun kızışması halinde Rus ekonomisinin sektörleri üzerinde ilave yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu" kaydetti. Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin varlığından kaygı duyduklarını ifade eden Carney, Rusya'yı, sınır bölgesinden bu askerleri çekmeye ve doğrudan Ukrayna hükümetiyle müzakerelere başlamaya çağırdı. Öte yandan, Ukrayna'nın doğusundaki gerginliği yatıştırma çabası kapsamında Ukrayna, Rusya, ABD ve AB arasında 10 gün içinde bir görüşme yapılacağı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki telefon görüşmesinde, 10 gün içinde Ukrayna, Rusya, ABD ve AB arasında doğrudan görüşmelerin yapılması üzerinde konuşulduğunu kaydetti. Psaki'nin verdiği bilgiye göre, Kerry, görüşmede Lavrov'a, ABD'nin Ukrayna'nın doğusundaki kentlerde yaşanan gelişmeleri "büyük endişeyle" izlediğini ve bunların spontane gelişen olaylar gibi görünmediğini aktardı.
Psaki, Mısır'da 2011'deki devrim sürecinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi'nin kurucuları Ahmed Mahir, Ahmed Duma ve Muhammed Adil hakkında verilen 3 yıl hapis cezasının onanmasından da "derin rahatsızlık" duyduklarını bildirdi. Psaki, günlük basın toplantısında, Mısır hükümetine, anayasal yetkisini kullanarak, “bu aşırı nitelikteki hapis cezasını hafifletmesi” çağrısında bulundu.