Sözde Güney Osetya Cumhuriyeti'nde Rusya'ya katılmak için referandum hazırlığı
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin ardından Donbas'ın statüsü için referandum seçeneği konuşulmaya başlanmıştı. 2008 yılında Rusya'nın askeri operasyonuyla birlikte Gürcistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden sözde Güney Osetya Cumhuriyeti de Rusya'ya bağlanmak için referanduma gideceğini duyurdu.
Rusya, Donbas'da Ruslara yönelik saldırıları gerekçe göstererek Ukrayna'ya yönelik işgal girişimini başlattı. 1 ayın geride kaldığı askeri operasyonda sivil ve askeri kayıplar artarken, taraflar ateşkes ve anlaşma için son olarak İstanbul'da bir araya geldi. Donbas'ın statüsü için referandum yapılabileceği dile getirilmekle birlikte konuya dair iki taraftan da resmi açıklama gelmedi. Ancak referandumla ilgili sürpriz bir açıklama Gürcistan'dan geldi.
HUKUKİ ADIMLARI YAKIN ZAMANDA ATACAĞIZ
Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden sözde Güney Osetya Cumhuriyeti'nin Rusya'ya katılmaya hazırlandığı bildirildi. Sözde Güney Osetya Cumhuriyeti'nin başkanı Anatoliy Bibilov yaptığı açıklamada, Rusya ile birleşmenin stratejik hedefleri olduğunu, bunun için referandum yapmak gerektiğini belirtti. Bibilov "Buna uygun hukuki adımları yakın bir zamanda atacağız." ifadesini kullandı.
GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA SORUNU
Gürcistan ordusu ile Rusya'nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993'te 13 ay boyunca savaş yaşanmıştı. Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıkmış, savaşın ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan ise buna karşılık Rusya ile diplomatik ilişkileri kesmişti.