Rusya'ya 'Kırım'daki insan hakları ihlallerini durdur' çağrısı
Ukrayna'nın AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Prokopchuk, Rusya Federasyonunun, işgali altındaki Kırım'da "sistematik ve ciddi insan hakları ihlalleri" gerçekleştirdiğini söyledi.
Ukrayna'nın AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ihor Prokopchuk, merkezi Viyana'da bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından düzenlenen “Kırım’da insan hakları ihlallerine son” konulu panelde yaptığı konuşmada, Rusya'nın Kırım'daki yasadışı işgalinin devam ettiğini ve Kırım'daki insan hakları ihlallerinin ciddi endişe kaynağı olduğunu söyledi.
Panelde insan hakları örgütlerinin Kırım'daki izlenim ve raporlarının sunulduğunu kaydeden Prokopchuk, "Raporlarda gördüğümüz resim, Rusya Federasyonunun işgali altındaki Kırım'da gerçekten sistematik ve ciddi insan hakları ihlalleri olduğudur. Bu ihlallere en fazla Kırım Tatarları ve Ukrayna toplumu hedef oluyor. Kırım Tatarları ve Ukrayna toplumunun baskı ve hedef tahtası olmaları durumu devam ediyor" dedi.
Rusya'nın ihlallerinin durdurulması için sivil toplum örgütleriyle ve uluslararası toplumla dayanışma içerisinde olunması gerektiğini kaydeden Prokopchuk, "Bu birlik ve dayanışma bize yardımcı olacak ve Rusya'nın devam ettiği ihlallerini durduracak ve onu uluslararası hukuka uygun hareket etmeye zorlayacaktır" diye konuştu.
"Daha çok milli kimliklerini koruma yönünde endişeleri var"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Bölge Koordinatörü Çağla Mazlum, Kırım'da insanlara ekonomik durumlarını sorduğunda aldıkları cevaplardan dolayı şaşırdığını vurgulayarak, "Ekonomik problemlerden daha çok milli kimlik ve kültürlerini koruma yönünde endişeleri var. Kırım Meclisi üyeleri sürekli soruşturmaya çağrılıyorlar, sürekli büyük baskı altında yaşıyorlar. Gerçekten zor durumdalar ama gayet moralli ve mücadeleye devam edecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
"Rusya, siyasal baskıyı durdurmalı"
Kırım İnsan Hakları Grubu Başkanı Olga Skrypnk, Rusya'nın, Kırım Meclisinde anti terörizm yasası çıkarmak istediğini ve söz konusu yasayla bütün muhalifleri susturmayı hedeflediğini aktararak, "Kırım'da çok fazla sayıda insan Rus ordusuna katılmak istemiyor. Fakat Rusya insanlara özellikle Kırımlı yerlilere baskı yapıyor. Rusya, siyasal baskıyı durdurmalı, ordu yasasını durdurmalı, Kırımlı yerlilere ve Rus pasaportu almak istemeyenlere karşı baskıları durdurmalıdır" dedi.