Tgrt Haber

Rusya'yı SWIFT endişesi sardı: Kurumlar ödemeleri erken istedi

27 Şubat 2022 14:20 - Güncelleme : 27 Şubat 2022 20:17
Rusya'yı SWIFT endişesi sardı: Kurumlar ödemeleri erken istedi

ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna'yı işgal girişiminden sonra Rusya'yı uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarmaya planlıyor. Yapılan açıklamalar sonrası Rusya'da endişe havası hakim. Kurum ve kuruluşlar alacakları ödemeleri önceden istemeye başladı. Parasını çekmek isteyen Ruslar, bankamatik önlerinde kuyruklar oluşturdu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde birçok ülkeden tepkiler çığ gibi büyüdü. ABD başta olmak üzere birçok ülkeden Rusya’ya karşı somut yaptırımlar uygulandı. Avrupa Birliği Komisyonu’nda Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paket gelmişti.

Financial Telecommunication (Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) ifadesinin kısaltması olan SWIFT aynı zamanda İngilizce "hızlı, süratli, çabuk" gibi anlamlara geliyor.

SWIFT RUSYA'YI SARSACAK

Temelde, bankaların hızlı ve güvenli sınır ötesi ödemeler için kullandığı bir mesajlaşma sistemi olan SWIFT, uluslararası ticaretin akışını kolaylaştıran en önemli yapılardan biri. Rusya bu sistemin dışında bırakılırsa ekonomik faaliyetlerinin ciddi oranda etkilenmesi bekleniyor.

SWIFT sisteminden çıkarılacak olan Rusya'da piyasaların açılışı öncesinde parasını çekmek isteyen Ruslar, bankamatik önlerinde kuyruklar oluşturdu.

OTELLER ERKEN ÖDEME İSTEDİ

SWIFT kararının açıklanmasının ardından bazı oteller de müşterilerinden erken ödeme almak için harekete geçti. NBC News'un Moskova'da bulunan muhabiri Raf Sanchez sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda konakladığı otelin hesabı erken kapatmak istediğini söyledi. Sanchez, otelin bu adımı kredi kartlarının çalışıp çalışmayacağından emin olmadıkları için attığını ifade etti.

“ETKİN BİR ŞEKİLDE ENGELLEYECEKTİR”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı basın açıklamasında, Rus bankalarına yönelik darbe vuracak adımlar atılacağının altını çizmişti.

Leyen, "AB liderlerine aşağıdaki önlemleri önereceğim. İlk olarak, belirli sayıda Rus bankasının SWIFT'den kaldırılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu bankaların uluslararası finansal sistemden kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerine zarar vermesini sağlayacaktır. SWIFT, dünyanın baskın küresel bankalar arası ödeme sistemidir. Bankaları kapatmak, finansal işlemlerinin çoğunu dünya çapında yürütmelerini engelleyecek ve Rusya'nın ithalat ve ihracatını etkin bir şekilde engelleyecektir" demişti.

“VARLIKLARINI FELÇ EDECEĞİZ”

Von der Leyen açıklamasını devamında Rusya merkez bankasının varlıklarına ilişkin sert açıklamalarda bulunarak, yaptırımların Putin'in yaşanan savaşı finanse etmesine engel olacağının altını çizdi.

Leyen, "İkincisi, Putin'in savaş kasasını kullanmasını engelleyeceğiz. Rusya merkez bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracaktır. Ve Merkez Bankası'nın varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecek" ifadelerini kaydetmişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...