Tgrt Haber

Sahada da masada da… Seçimlere giderken hesaba katılmayan güç

09 May 2023 16:39 - Güncelleme : 10 May 2023 08:59

Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında birçok alanda ilklere imza atarken dış politikada aktif rolü ile yıldızı parlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun kişisel çabaları ile son yıllarda hem bölgesinde hem de batıda dikkatleri üzerine çekiyor…

Rusya-Ukrayna savaşında izlediği proaktif rol, Karabağ sorununun çözümü, Akdeniz’de ezber bozan hamleleri ve tabii ki Ortadoğu’da parmakla gösterilen hamleleri… 

Seçim sürecinde dünya lideri, bölge lideri söylemi zaman zaman önce çıksa da Aslında yaşananlara şöyle bir göz attığımızda bile basit propaganda malzemesi ötesinde 100. yıla yakışan bir değişim hemen fark ediliyor… 

TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASI

2022’nin Ekim ayında Türkiye​ ile Libya​ arasında hidrokarbon arama konusunda işbirliği anlaşması yapıldı. Bu anlaşma, Akdeniz’de Yunanistan’ın ABD’nin desteği ile kurmaya çalıştığı dengeye son darbe oldu. Doğalgaz aramaları üzerinden dayatılan haritayı yırtan Libya ile kıta sahanlığı anlaşmasıyla hayat buldu, ete kemiğe büründü. 

Yunan medyasında çıkan haberler bile bu adımın önemini gözler önüne sermeye yetti. 

Deniz yetki alanlarında hidrokarbon alanında mutabakat sağlayan anlaşma ile Türkiye, Libya’nın kıta sahanlığında petrol ve doğalgaz arayabilecek. Bu hem bölgedeki emperyalist hesapları bozulması hem de Türkiye’nin enerji güvenliğinin garantiye alınması anlamına geliyor.

TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı Harekatı… Türk Silahlı Kuvvetleri bu başarılı operasyonlar ile Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü ve destekçileri tarafından ‘terör koridoru’ kurmaya yönelik çalışmalara darbe indirdi.

Türkiye Suriye’de destek veren 4 ayrı ülkenin birimlerini ile de mücadele etti.

Esad rejimine ağır darbe indiren Türk SİHA’ları dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Bir drone sürüsü düzenli orduya karşı kullanıldı ve hava savunma sistemlerini yok etti. 

Türkiye’nin İHA ve SİHA alanlarındaki başarısı dünya basınında da günlerce konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan​ 11 yıl sonra Şam ile ilk resmi temasını bu yıl gerçekleştirdi. Bu görüşmede Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarındaki terör örgütleri ile ortak mücadele ele alındı. 

Oldukça önemliydi çünkü tam da Suriye’nin kuzeyine olası harekat gündemdeydi. Bu da Türkiye’nin askeri başarısının yanında değişen siyasi zeminlere uyumunu göstermiş oldu.

TAHIL KORİDORU

Rusya-Ukrayna savaşında barış diplomasilerine ev sahipliği yapan Türkiye, Tahıl Koridoru Anlaşmasında da BM ile birlikte hareket etti ve imzaların atılmasında büyük rol oynadı. 

Türkiye, Rusya​ ile iyi ilişkilere rağmen bu savaşta en başından beri denge politikası izledi. Ancak bu iyi ilişkiler nedeni ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Rusya’ya karşı uygulanıp uygulanmayacağına dair çekinceler vardı. 

Ankara yönetimi Montro hükümlerini uygulamada taviz vermediğini Rus gemilerine Karadeniz’i kapatarak tüm dünyaya gösterdi.

Türkiye diplomasi gücü ile tahıl sevkiyatının gerçekleşmesini sağlarken, Montrö’nün hükümlerini uygulayarakta savaşın seyrini değiştirebilecek bir krizin önüne geçmiş oldu.

Bu sözleşmeyi fiili olarak uygulanması Batı’da da takdir ile karşılandı.

 MISIR İLE İLİŞKİLER

Türkiye’nin her zaman diplomasi yolunu açık tutma taraftarı olduğunu Mısır ile ilişkilerde de gösterdi. 

Peki bu normalleşme adımları nasıl sağlandı?

Türkiye ile Mısır arasında ilişkilerin normale dönmesi bölgedeki sürecin en kritik aşamalarından biriydi. Normalleşmenin dönüm noktası Doha’da gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kasım ayında, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü ve bu görüşme. iki ülke arasında 9 yıl sonra gerçekleşen en üst düzey görüşme oldu.

Mart ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 11 yıl aradan sonra Kahire'ye yaptığı resmi ziyaret de normalleşme sürecinde diğer bir kritik dönüm noktası oldu.

G20 ZİRVESİ

Kasım ayında Endonezya’nın Bali adasında gerçekleşen G-20 Zirvesi’nde tüm gözler Tahık Krizi’ni çözen Türkiye’deydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baş döndüren diplomasi trafiğinde dünya liderleri ile pek çok ikili görüşme gerçekleştirdi ve liderler gıda krizini yöneten Türkiye’ye teşekkürlerini sundu.

Hatta Fransa Cumhurbaşkanı Macron , Cumhurbaşkanı Erdoğan'a savaşın tarafları olmamasına rağmen çok etkin" bir rol oynadığını belirtti.

İstanbul’daki tahıl anlaşmasının uygulanması sayesinde gıda fiyatlarının düştüğünü dile getiren Macron, Twitter hesabında G20 Liderler Zirvesi'nde ikili görüşme sırasında çektirdikleri fotoğrafı önce Fransızca ardından Türkçe açıklamayla paylaştı. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ

Türkiye’de bugün dünyanın en büyük nükleer güç santrali yükseliyor. Yaklaşık 10 gün önce Türkiye ile Rusya tarihinde en büyük ortaklık projelerinden biri gerçekleşti. Akkuyu Nükleer Santrali… 

Türkiye yeni teknolojiler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlı adımları ile 60 senelik gecikmenin ardından Nükleer Santrali’ne kavuştu.

Kritik öneme sahip bir anlaşma bu. Türkiye gelecek yıldan itibaren nükleer enerjiden elektrik üretebilecek.

Türkiye’nin Rusya arasında hem ekonomi hem ticaret anlamında önemli anlaşmalar sağlandı. İki ülke birbirlerinin pazarında daha faal olması için gerekli adımlar atacak.

Biliyorsunuz Rus gazının Avrupalı müşterilere sevk edilmesi konusunda da Türkiye’de gaz merkezi kurulacak.

Bunların yanı sıra tarım alanında da işbirlikleri sağlandı ve tüm bunların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel çabaları ile gerçekleştiğini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıkça söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politikadaki bu manevraları seçimde kendisine geri dönecek mi? Göreceğiz… 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...