Satılık böbrek, karaciğer, kornea, ilik... Ekonomik krizin vurduğu ülkede çaresizliğin ilanları
İran'da ekonomik kriz zirveye tırmanırken çaresiz halk artık Afganistan'da olduğu gibi iç organlarını satmaya başladı. İran halkı, yurt dışındaki insanlara böbreklerini, karaciğerini, kornea, kemik iliği gibi satışlar yapıyorlar.
İran'da ekonomik kriz her geçen gün daha da artarak ilerliyor. Kriz nedeniyle tarihi yapıları, kervansarayları, kaleleri satışa çıkaran hükümetin yanı sıra insanlar da iç organlarını satmaya başladılar. Merkezi Washington'da bulunan Iran International'ın haberine göre, İran halkı artık para kazanmak için iç organlarını yurt dışındaki insanlara satıyorlar.
İnsanların para kazanmak için iç organlarını çoğunlukla Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Irak olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaşayan insanlara sattığını söyledi. Şu ana kadar hükümet, organlarını satan insanlara karşı herhangi bir yasal adım atmazken 2019 yılında muhalefet, iktidarın insanların organlarını satmasını yasal durum haline getirdiğini iddia etti.
Fotoğrafta yer alan ilanda, iki böbreğin satılık olduğu yazarken kan grubu bilgisine de yer verildiği görüldü.
''BAŞKA ÇAREM KALMADI''
22 yaşındaki bir İranlı yaptığı açıklamada yaşadığı ekonomik zorluktan dolayı organlarını satmaktan başka çaresinin kalmadığını söylerken, ülkede organ satışının her gün arttığını belirtti.
ÜLKEDE TARİHİ YAPILAR SATIŞTA
İran Kültürel Miras ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ülkedeki 19 farklı tarihi bina ve yapının 22 Mayıs’tan itibaren satışa çıkacağı belirtildi. Birçok tarihi yapının internet ortamında satışa çıkacağı belirtilirken, ülkenin önde gelen tarihçilerinden Muhammed Gharipour, ''Bu endişeye neden olan bir karar ve açıkçası aceleyle alınmış gibi gözüküyor. Bu kararın arkasında bir araştırma yapılmamış olması korkutuyor'' dedi.
KERVANSARAYLAR KALELER SATIŞTA
Kerman bölgesinde bulunan ve 1000 yıllık olduğu tahmin edilenRayen Kalesi’nin de satılacağı belirtildi. İslam öncesi tarihin en önemli yapılarından biri olarak bilinen Rayen Kalesi’nin yanı sıra kervansarayların ve birçok tarihi önemi olan liderlerin konutlarının da satışta olduğu aktarıldı.
İRAN'DA ENFLASYON YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE
Uzmanlar, bu arsaları ve yapıları satın alan kişilerin binaları yıkabileceğine dikkat çekerek, ''Eğer bu bölgeler satılırsa, bu binalar büyük bir risk içinde demektir'' dedi. İran yönetimi geçmişte de benzer satışlar yaparken, birçok tarihi yapı otel ve restorana dönüştürülmüştü.
Son dönemde hem yaptırımların hem de ülkedeki baskının tetiklediği olaylarla tarihi bir krizin içinde olan İran’da enflasyon yüzde 50’nin üzerine çıkmıştı.