Çin ve Tayvan gerilimi bu kez havaya taşındı. Çin'e ait bir savaş uçağının, Tayvan Boğazı'nda sivil bir yolcu uçağının altından uçarak radardan saklandığı iddia edildi.
South China Morning Post gazetesinin haberine göre, ABD merkezli "FlightAware" ve Isveç merkezli "Flightradar 24" internet sitelerinin yayinladigi uçus takip verilerinde, Çin Halk Kurtulusa Ordusuna (ÇHKO) ait "Y-9" elektronik harp uçaginin, 24 Eylül'de Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini ayirdigi varsayilan "orta çizginin" yakininda 10 dakika süreyle radardan kayboldugu belirlendi.
Haberde savas uçaginin, Hong Kong hava yolu sirketi Cathay Pasific'in Sanghay seferini yapan "CX366" sefer sayili sivil yolcu uçaginin altindan uçtugu, bu sayede radar izinin kayboldugu ileri sürüldü.
Tayvan Savunma Bakanligi olaya dair açiklama yapmaktan kaçinirken gazeteye konusan Tayvan Hava Kuvvetlerinden emekli Tuggeneral Çang Yin-ting, bunun, radardan saklanmak için yapilan "Truva ati" manevrasi olabilecegi yorumunu yapti.
Çang, Çin'in Tayvan Bogazi'ndan geçen sivil hava yolu güzergahlarindaki yolcu uçagi seferlerini kullanarak Ada'ya sürpriz saldirilar düzenleyebilecegi uyarisinda bulundu.
Tayvan Savunma Bakanligi, 24 Eylül'de Çin ordusunun Tayvan Bogazi'nin karsi kiyisindaki Fucien eyaletinde, ÇHKO'ya ait hava araçlari ve kara birliklerinin katildigi "askeri tatbikat" yaptigini duyurmustu. Açiklamada, Tayvan silahli kuvvetlerinin "durumu yakindan izledigi" kaydedilmisti.
Tayvan Adasi'ni topraklarinin parçasi, Tayvan Bogazi'ni da kara sulari olarak gören Çin, Ada'nin ana kara ile yeniden birlesmesi için gerekirse güç kullanimini dislamayacagini vurguluyor.
Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.