Savaştan kaçan Suriyeliler bakın nereye sığınıyor
İdlib'den kaçan 100 bini aşkın Suriyeli, Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelerdeki boş arazi ve tarlalarda yaşam mücadelesi veriyor.
Suriye'de, muhaliflerin kontrolüne giren İdlib'de, rejim güçlerinin yoğun saldırılarının ardından kaçan 100 bini aşkın Suriyeli, Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelerdeki boş arazi ve tarlalarda yaşam mücadelesi veriyor.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Suriye Yardım Koordinatörü Muhammed Yorgancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de iç savaşın 4. yılını geride bıraktığını söyledi.
İHH'nın bölgedeki çalışmalarını koordine etmek üzere gittiği Suriye'den yeni dönen Yorgancıoğlu, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.
Yorgancıoğlu, muhaliflerin 2 yıldır ülkenin kuzeyindeki çok stratejik bir nokta olan İdlib'i kontrol altına almak için mücadele ettiğini dile getirdi.Muhaliflerin "Fetih Ordusu" adını verdikleri silahlı mücadele grubuyla İdlib'i almak üzere harekat başlattığını dile getiren Yorgancıoğlu, "Bu kapsamda en önemli 7 muhalif grup birleşti ve İdlib'i almak üzere ortak bir operasyon gerçekleştirdi. İdlib, 5 gün gibi kısa sürede, muhaliflerin kontrolüne girdi. Rejim askerleri güneye çekildi" diye konuştu.
"İdlib'in yüzde 10'u yerle bir oldu"
Yorgancıoğlu, İdlib'in düşmesinin ardından rejimin bölgeye saldırlarını artırdığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Esad, adeta intikam alırcasına İdlib'in merkezinde ve çevresindeki sivillere yönelik çok ciddi bir katliam başlattı. Aldığım bir habere göre ondan fazla hava saldırısıyla sivilleri vurdu. Yine medyada da yer aldı, kimyasal silahlarla ve füzelerle sivillere yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor. İdlib'in, direnişçilerin kontrolüne geçtiği günden bugüne kadar kentin yüzde 10'u hava saldırılarıyla yerle bir edildi. Bölgede su ve elektriğin kesik olması insanların en temel ihtiyacı ekmekle ilgili çok ciddi sıkıntıların yaşamasına neden oldu."
Çadır kentlere ihtiyaç var
Yoğun bombardıman nedeniyle Hama, İdlib ve sahil tarafındaki Türkmen bölgesinden, Türkiye sınırına yönelik ciddi bir göç dalgasının gerçekleştiğini anlatan Yorgancıoğlu, şunları kaydetti:
"İdlib'den 100 bin, Hama'dan da 50 bin olmak üzere 150 bin insan sınıra yakın bölgeye göç etmek zorunda kaldı. Evlerini terkedip yanlarına aldıkları sınırlı eşyalar ile bu insanlar zor durumda. Akrabaları olan çadır kentlere, olmayanlar ise boş buldukları arazilere ve binalara yerleşiyorlar. Suriye'de savaştan ve yoğun bombardımandan kaçan insanlar, çaresizce boş tarla ve arazilerde en azından güvende kalmaya çalışıyorlar. Battaniye ve çuvallarla kendilerine sığınak oluşturmuşlar. Bir nevi buldukları eşyalarla derme çatma çadır kurmuşlar. Şu anda acil olarak çadır kentler kurmak gerekiyor. Bu bölgelerden gelenlere yönelik, acil gıda çözümleri oluşturmak zorundayız. İHH olarak sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vererek Suriye içinde barınma sorununu çözecek çalışmaların içindeyiz."