Tgrt Haber

Seferberlik ilanının ardından NATO'dan Çin'e çağrı: Rusya üzerindeki etkinizi kullanın

23 Eylül 2022 10:26 - Güncelleme : 23 Eylül 2022 10:57
Seferberlik ilanının ardından NATO'dan Çin'e çağrı: Rusya üzerindeki etkinizi kullanın

Ukrayna'da ayrılıkçıların bulunduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Rusya'ya bağlanmak için referandum kararı almasının ardından Batı ve Rus cephesinde ipler iyice gerildi. ABD, NATO ve AB'nin tepkilerine Putin, kısmi seferberlik çağrısı ve nükleer tehditle cevap verdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşerek savaşın bitmesi için Çin'in Rusya üzerindeki etkisini kullanması çağrısında bulundu.

Rusya​'nın 24 Şubat'ta Ukrayna​'yı işgal girişimi 7 aydır sürerken geçtiğimiz haftalarda Ukrayna taarruza geçerek bazı bölgelerini Ruslardan geri aldı fakat ülkenin doğusundaki ayrılıkçıların bulunduğu bölgeler Donetsk ve Luhansk 23 ve 27 Eylül tarihlerinde referandum kararı aldı. Rusya için olumlu olan bu gelişmeye ABD, NATO​ ve AB sert tepki gösterdi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​ ise Ukrayna'da Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini belirterek kısmi seferberlik ilan etti. Putin'in, "Batı bizi yok etmek istiyor. Blöf yapmıyorum, toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız" sözleriyle Batı'ya nükleer tehdidinde bulunması ise yankı uyandırdı.

Ukrayna lideri Zelenski​ bu açıklamalara, "Batı, Putin'in şantajlarına boyun eğmemeli. Rusya'nın nükleer silah kullanacağına inanmıyorum. Putin, Ukrayna'yı kendi askerlerinin kanında boğmak istiyor. Sınırlarımız içindeki toprakları özgürleştireceğimizden eminim." cevabını verdi.

NATO'DAN ÇİN'E ÇAĞRI

Gelişmeler sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşerek Ukrayna'daki savaşın bitmesi için ülkesinin Rusya üzerindeki etkisini kullanması çağrısı yaptı.

Stoltenberg, Çinli Bakan Vang ile New York'taki BM Genel Kurulu sırasında gerçekleşen görüşmesi hakkında sosyal medyadan açıklama yaptı. Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sonlandırması için Çin'e Rusya üzerindeki etkisini kullanması çağrısında bulundum." ifadesini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...