Tgrt Haber

Seferberlikten kaçış sürüyor: Ruslar ülkeden kaçış için 500 bin lirayı gözden çıkardılar!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: The Guardian, Novaya Gazeta Europe
28 Eylül 2022 12:00 - Güncelleme : 28 Eylül 2022 12:39
Seferberlikten kaçış sürüyor: Ruslar ülkeden kaçış için 500 bin lirayı gözden çıkardılar!

Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi askeri seferberlik ilan etmesinin ardından 260 bini aşkın Rus ülkeyi terk etti. Silah altına girmek istemeyen Ruslar, Kazakistan, Gürcistan, Finlandiya ve Moğolistan sınırında yoğun kuyruklar oluşturdu. Parası olan Ruslar ise vize istemeyen Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan'a giden özel uçuşlara yöneldi. Özel jetlerdeki koltuk fiyatları ise 27 bin dolara yani 500 bin Türk lirasına dayandı.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emir ile başlayan Ukrayna​'nın işgal girişiminde 7 ay geride kalırken Rusya, elle tutulur bir kazanım elde edemeyince Rus lider Putin, geçtiğimiz hafta kısmi askeri seferberlik ilan etti ve 300 bin kişinin silah altına alınacağını duyurdu. Rusya'da infiale neden olan bu seferberlik yüz binlerce Rus vatandaşının ülkeyi terk etmesine neden oldu.

Askerlik çağındaki Ruslar, aileleriyle beraber Finlandiya, Kazakistan​, Gürcistan ve Moğolistan sınırlarına koştu. Novaya Gazeta Europe gazetesine göre 260 bin kişi Rusya'yı terk etti. Rusların Vishnyovka sınır karakoluna giden otoyol boyunca çadırlar kuruldu, daha az donanımlı kişilerin ise asfaltta uyuduğu, kıyafetleriyle yataklar yaptılar. 

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta 98 bin Rus vatandaşının ülkeye girdiğini bildirdi. Kazakistan, seferberlikten kaçmak için ülkeye giren Rusların geri gönderilmeyeceğini de açıkladı. Kazak Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeni gelenlere iyi davranılması gerektiğini açıkladı. Tokayev,  "Son günlerde Rusya'dan çok sayıda insan bize geliyor. Çoğu umutsuz durum nedeniyle ayrılmak zorunda kalıyor. Onlara iyi bakmalı ve güvenliklerini sağlamalıyız. Bu siyasi ve insani bir meseledir" dedi.

Seferberlikten kaçış sürüyor: Ruslar ülkeden kaçış için 500 bin lirayı gözden çıkardılar!

RUSLAR KAÇIŞ İÇİN 500 BİN LİRAYI GÖZDEN ÇIKARDILAR

Varlıklı olan Ruslar ise özel jetlerle ülkeden kaçmak için 27 bin doları yani yaklaşık 500 bin lirayı gözden çıkardılar. The Guardian'ın haberine göre, özel jet uçuşları sunan şirketler, Rusya'dan tek yönlü uçuş taleplerin bir hayli artış olduğunu bildirdi. Ruslar, şu anda özel bir uçakta koltuk için 21 bin 500 yani yaklaşık 397 bin lira ile 27 bin dolar yani yaklaşık 500 bin lira arasında ücret ödüyor.

Parası olan Rusların tercihi ise Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan oldu. Bu ülkelere vizesiz girebilen Rusların Avrupa ülkelerine girişine ise izin verilmiyor. Ukrayna'nın işgal girişimiyle beraber birçok Avrupa ülkesi, yaptırımlar nedeniyle Rus turisleri engellemişti.

Seferberlikten kaçış sürüyor: Ruslar ülkeden kaçış için 500 bin lirayı gözden çıkardılar!

ÖZEL JETLERE TALEP 50 KAT ARTTI

Bir özel uçuş şirketinin yönetici olan Yevgeny Bikov, seferberlikten önce Rusya'dan günde yaklaşık 50 talep aldıklarını bu sayının şimdilerde günde 5 bine kadar çıktığını söyledi. Bir başka havacılık şirketi FlightWay'in CEO'su Eduard Simonov ise özel jetlere talebin 50 kat arttığını, talepleri karşılamakta zorlandıklarını belirtti.

Simonov, "Avrupa'daki tüm özel jet firmaları piyasadan ayrıldı. Şu anda arzdan daha fazla talep var ve fiyatlar altı ay öncesine göre tavan yapıyor" dedi.

Simonov ayrıca özel jet kiralamayı düşünenlerin yalnızca zenginler olmadığını ve aralarından daha önce hiç özel uçuş yapmamış insanlar" olduğunu da sözlerine ekledi. Simonov, "Biraz fazla parası olan ve kaçmak isteyen çok kişi var" diye de ekledi.

Kaynak: The Guardian, Novaya Gazeta Europe

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...