Sesler yemeklerin tadını değiştiriyor! Uçak yemeklerinin tadı neden kötü ortaya çıktı
Oxford Üniversitesi'ndeki profesör Charles Spence, dış seslerin yemeklerin tatlarında değişikliğe neden olduğunu ortaya koydu. Örneğin, bir uçağın motorundan gelen sürekli gürültü gibi düşük perdeli sesler de yiyeceğin tadını yüzde 10'a kadar acı hissettirebiliyor.
Oxford Üniversitesi profesörü Charles Spence, uçak yemeklerinin tadının neden kötü olduğunu ortaya çıkardı üzerine bir de çözüm önerisinde bulundu. Spence'in yaptığı ilginç araştırmaya göre, dış sesler tat algısını değiştiriyor. Bir uçağın motorundan gelen sürekli gürültü gibi düşük perdeli sesler yiyeceklerin tadını yüzde 10'a kadar daha acı hissettirebiliyor. Spence, "Düşük kabin basıncı, kuru kabin havası ve yüksek motor sesinin, yiyecek ve içeceklerin hem tadını hem de kokusunu alamamamızda payı var" dedi.
Heston Blumenthal'ın Birleşik Krallık'ın Bray bölgesindeki restoranı Fat Duck'ın şefleri, dış seslerin tat algısını nasıl değiştirebileceğini görmek için bir dizi deneyde Spence'le çalıştı. Çınlayan, tiz notaları dinlemenin tatlılık algınızı yüzde 10 artırabileceğini buldular. Ayrıca düşük perdeli seslerin acı algısını yüzde 10'a kadar güçlendirdiğini keşfettiler.
MÜZİK DİNLERKEN YEMEK YEMEYİ DENEYİN
The Boston Globe'un haberinde, "Bu tür bir çalışmada gönüllüler, bakır nefesli çalgılar düşük perdede dinlerken acı tatlı bir şeker olan bal peteği şekerlemesini daha acı, çınlayan bir piyanoyu yüksek perdede dinlerkense daha tatlı olarak değerlendirdi" açıklamasına yer verildi.
Spence, "Etkileri... devasa değildi, ancak havadayken tadım deneyiminde muhtemelen fark büyüktü" dedi.
Spence bunun, bir çift gürültü önleyici kulaklık veya hatta kulak tıkacı takmanın, 35 bin fit yükseklikte yenilen yemeğin tadının daha lezzetli olmasını sağlayabileceği anlamına geldiğini söyledi.