Tgrt Haber

Sığındıkları camide ölümü bekliyorlar

26 Mart 2014 17:29
Sığındıkları camide ölümü bekliyorlar

Aralık ayından bu yana Orta Çağı aratmayan vahşet görüntüleriyle gündeme gelen Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara uygulanan kitlesel katliamlar sürüyor.

Yaşanan son şiddet olaylarından ötürü 4,5 milyon nüfusa sahip ülkede BirleşmişMilletler raporlarına göre 2,2 milyon insan yardıma muhtaç olmuş durumda. 1 milyondan fazla insanın evini terk ettiği tahmin ediliyor, bunların 500 binden fazlası başkent Bagui'den kaçanlar. M'poko Uluslararası Havalimanı yakınındaki kampa sığınan 100 bin Müslüman zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Bin kişilik diğer bir grup ise hayatlarını korumak için başkent Bangui'deki Merkez Camiine sığındı. Anti-Balaka milislerinin her an camiyi basması korkusuyla yaşayan Müslümanlar çaresiz. Ülkede çatışmaların başladığı günden bu yana en az 67 cami hasar gördü veya saldırıya maruz kaldı. Bu saldırılar sırasında camilerde bulunan Kuran'ı Kerimler ve dini kitaplar yakıldı.
Bu güne nasıl gelindi
1900 yılından 1960 yılına dek Fransa sömürgesi olan Orta Afrika Cumhuriyeti, bağımsızlığını kazandıktan sonra geçen 54 yılın 31 yılını darbe yönetimleri ile geçirdi. Uluslararası baskıların sonucu olarak ülkede ancak 1991 yılında partilerin kurulmasına izin verilmişti. 1993 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde oyların çoğunluğunu elde eden başkan Felix Patasse 15 Mart 2003 tarihinde gerçekleştirilen bir darbe ile görevinden uzaklaştırıldı.
Cuntanın liderliğini yürüten François Bozize Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi gereken genel seçimleri ülkedeki iç karışıklığı sebep olarak göstererek parlamento kararı ile iptal ettirdi ve Haziran 2010 tarihinde görev süresinin dolmasına rağmen devlet başkanlığını bırakmadı. Ülkede dinmek bilmeyen iç karışıklık geçen yıl Mart ayında kendisini anti-emperyalist ve milliyetçi olarak gören Seleka gruplarının başkent Bangui'de şiddetli çatışmalar sonucu başkanlık binasını işgal ederek ülke yönetimine el koymasıyla zirveye ulaştı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...