Tgrt Haber

Sıkıyönetim sonrası iktidar ve muhalefet görüştü

21 May 2014 16:42
Sıkıyönetim sonrası iktidar ve muhalefet görüştü

Tayland’da sıkıyönetim ilan eden ordunun, ülkedeki siyasi tıkanıklığı aşmak amacıyla başlattığı girişim çerçevesinde muhalefet ve iktidar temsilcileri askeri bir üste bir araya geldi.

Tayland’da sıkıyönetim ilan eden ordunun, ülkedeki siyasi tıkanıklığı aşmak amacıyla başlattığı girişim çerçevesinde muhalefet ve iktidar temsilcileri askeri bir üste bir araya geldi. Başbakan Nivatthamrong Boonsongpaisan’ın gitmediği ancak hükümetteki çok sayıda bakanı temsilci olarak gönderdiği 2 saat süren toplantıya ordu komutanı Orgeneral Prayuth Çan-oça da katıldı. Toplantıda muhalefet tarafı, hükümet karşıtı gösterilerin lideri Sutep Thaugsuban, ana muhalefet partisi Demokrat Parti’nin lideri Abhisit Vejjajiva tarafından temsil edildi. Hükümet tarafında ise "Kırmızı Gömlekliler" olarak adlandırılan hükümet yanlısı güçlerin lideri Jatuporn Phromphan ve iktidardaki Taylandlılar İçin Partisi’nin temsilcileri yer aldı.
Sıkıyönetimi hayata geçirmekle görevli Barış Koruma Komuta Merkezi (BKKM) sözcüsü toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, Prayuth’un katılımcılardan kendi taraflarıyla istişarelerde bulunmalarını ve her iki tarafın da kabul edebileceği bir uzlaşmayla geri dönmelerini istediğini bildirdi. İktidar ve muhalefet temsilcileri arasındaki toplantının bir sonraki  oturumunun yarın öğleden sonra yapılacağı ilan edildi. Başkent Bangkok’da hükümet ve hükümet karşıtı grupların düzenlendiği 7 aydan beri süren, 28 kişinin hayatını kaybettiği 700’e yakın kişinin yaralandığı gösterilerin ardından Tayland ordusu dün ülkede sıkıyönetim ilan etmişti. Ordu adına açıklama yapan Prayuth sıkıyönetimin, “tüm ihtilaflı taraflar arasında barış ve düzeni tesis etmek amacıyla" ilan edildiğini duyurmuştu.
Başbakan Nivatthamrong, sıkıyönetim ilan edilmesi ardından dün yaptığı açıklamada ordunun “anayasaya uygun davranmak zorunda olduğunu” söylemişti. Bunun dışında kamuoyuna başka bir açıklamada bulunmayan Nivatthamrong’un ordunun girişimiyle düzenlenen bugünkü toplantıya katılmama nedeni hakkında henüz bir açıklamada bulunulmadı.
Hükümet karşıtları sıkıyönetimi destekliyor
Tayland ordusunun dün sıkıyönetim ilan etmesi, ülkede aylardır protesto gösterileri düzenleyen hükümet karşıtı gruplarca memnuniyetle karşılandı.  Hükümet karşıtı Halkın Demokratik Reform Komitesi (HDRK) destekçileri, sıkıyönetime destek verirken, Bangkok'ta, hükümet binası yakınlarındaki protesto kampında eylemlerini sürdürmeye kararlı görünüyor. "Sarı gömlekliler" olarak bilinen hükümet karşıtları, HDRK'ya ait "Mavi Gök" televizyon kanalının kapatılmasına rağmen, olumlu hisler içindeler.   AA'ya açıklamada bulunan, devlet memuru Kai Chindahin, "Halkı koruduğu için sıkıyönetimin iyi bir şey olduğunu" düşünüyor.  Chindahin, "Güvenlik kaygısı çekmeden gösteri yapmaya gelebiliyoruz. Hatta çocuklarımızı bile buraya getirebiliyoruz" dedi.
İşçi Wanka Boonprasert de "ordunun sorun çıkarmadığını ve kendilerini rahatsız etmediğini" belirterek, "Eğer ordu bu dengesiz siyasi duruma müdahale etmeseydi, bizim gibi iyi insanların daha dikkatli olması gerekirdi. Her an saldırıya uğrayabilirdik" diye konuştu. Muhalif gruplar sıkıyönetime rağmen, HDRK lideri Sutep Tagsuban'ın "zafer günü" diye nitelediği, gelecek pazartesi Bangkok'ta yapılması planlanan yürüyüşten vazgeçmediklerini bildirdi. HDRK, hükümetin istifa etmesini ve siyasetçilerin yetkilerini kısıtlayacak reformlar yapması için bir "halk konseyi" kurulmasını istiyor. Tayland ordusu,  "darbe" olmadığını vurgulayarak dün sıkıyönetim ilan etmiş, hükümet karşıtı ve yanlısı gruplara ait televizyon kanallarını kontrol altına almıştı. 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...