Tgrt Haber

Silahlı isyancı örgüt, Kolombiya ile müzakereleri dondurdu

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
21 Şubat 2024 09:26 - Güncelleme : 21 Şubat 2024 09:27
Silahlı isyancı örgüt, Kolombiya ile müzakereleri dondurdu

Kolombiya hükümeti ile barış konusunda müzakereler yürüten silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) "bazı anlaşmazlıkları" öne sürerek devletle yürüttükleri görüşmeleri dondurma kararı aldı.

Kolombiya ulusal basınında çıkan habere göre, internet sitesinden bildiri yayımlayan ELN, hükümet ile yürütülen müzakereleri dondurdu ve kendisini temsil eden heyeti "istişare" için geri çağırdı.

Bildiride, hükümet ile görüş ayrılıkları yaşadıklarını savunan ELN, toplumun geniş katılımıyla sağlanan ulusal uzlaşıdan hükümetin vazgeçtiğini öne sürdü.

ELN, barış sürecinin yeni bir krize girdiğini ve ulusal hükümetten bu konuyla ilgili "tatmin edici" bir yanıt beklediklerini belirtti.

REHİNELER​ İÇİN OLUMSUZ SONUÇLARI OLABİLİR

Yerel basında çıkan haberde, barış müzakerelerinin dondurulmasının hali hazırda ELN tarafından rehin tutulan kişiler için olumsuz sonuçlara yol açabileceği yönde yorumlar yapılıyor.

Öte yandan ELN'nin kararına ilişkin hükümet tarafından şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt ELN, aralarındaki ikili ateşkes​ anlaşmasının 6 ay süreyle uzatılması konusunda 6 Şubat'ta mutabık kalmıştı.

3 YIL SONRA MÜZAKEREYE OTURMUŞLARDI

Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022'de yeniden başlatmıştı.

Havana'da 2 Mayıs 2023'te başlayan 3. tur barış müzakereleri, "6 aylık geçici ateşkes anlaşması" imzalanarak sona ermiş ve anlaşma 3 Ağustos 2023'ten itibaren resmen başlamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...