Tgrt Haber

Slovakya'da 30 Eylül'deki seçimler sonrası koalisyon hükümeti göreve başladı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Ekim 2023 12:20 - Güncelleme : 26 Ekim 2023 12:27
Slovakya'da 30 Eylül'deki seçimler sonrası koalisyon hükümeti göreve başladı

Slovakya'da 30 Eylül'de düzenlenen seçimleri ilk sırada tamamlayan partiler hükümeti kurmak üzere Liberal Ses Partisi (HLAS) Lideri Peter Pellegrini ve Slovak Ulusal Partisi (SNS) Başkanı Andrej Danko ile koalisyon anlaşması imzalamıştı. İmzalar sonrası kurulan koalisyon hükümeti göreve başladı.

Slovakya​ Başbakanlığını 4. kez üstlenen SMER Genel Başkanı Robert Fico​, Cumhurbaşkanı Zuzana Çaputova'nın yeni kabineyi onaylamasından sonra düzenlenen törende, yapıcı bir hükümet olacaklarının sözünü verdi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic​, Fico'yu tebrik eden ilk liderler arasında yer almıştı.

30 Eylül'deki seçimleri kazanan SMER lideri, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımı sonlandırma sözü vermişti. Fico'nun, Batılı ülkelerin, Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara da karşı çıktığı biliniyor.

Slovakya'da 30 Eylül'deki seçimler sonrası koalisyon hükümeti göreve başladı

5 YILDA 5 BAŞKAN

Slovakya'da siyasi istikrarsızlık, mafyaile siyasetilişkilerini kaleme alan Slovak gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısı Martina Kusnirova'nın öldürüldüğü Şubat 2018'den beri sürüyor. Koalisyon, azınlık ve teknokrat hükümetlerinin kurulduğu ülkede 5 yılda 5 başbakan değişti.

NELER OLMUŞTU?

Ülkedeki 150 üyeli mecliste sırasıyla 42, 27 ve 10 sandalyeye sahip SMER, HLAS ve SNS arasında varılan anlaşmaya göre, SMER kabinede başbakanı ve 6 bakanlığı belirleyecek parti oldu.

Anlaşmada, HLAS'ın parlamento başkanını ve 7 bakanı belirlemesi ve SNS'nin ise 3 bakanlığa sahip olması konusunda uzlaşılmıştı. SMER'in dışişleri, adalet, savunma ve maliye, HLAS'ın içişleri, ekonomi ve eğitim, SNS'ın ise kültür ve çevre bakanlıklarının sahibi olacağı bilgisi verilmişti.

Slovakya'da 4. kez hükümet başbakanı olarak görev alması beklenen Fico, Cumhurbaşkanı Zuzana Çaputova'ya kabine listesini teslim etmeden önce 3 partinin de bakanlıklara uygun gördüğü kişileri aday göstermesi gerektiğini ifade etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...